Umro je bivši češki predsjednik Vaclav Havel

U 75. GODINI je umro prvi češki postkomunistički predsjednik, disident i pisac Vaclav Havel.

Bivši vođa je dugo vodio borbu sa teškom bolešću. Havel je bio kronični pušač te je 1996. godine operacijom uklonjen mali maligni tumor na njegovom desnom plućnom krilu. Nakon operacije je obolio od teške upale pluća i visoke vrućice. Nakon toga je do svoje smrti često ima problema sa zdravljem.  Njegova suradnica Sabina Dancecova je kazala da je Havel umro u snu u nedjelju ujutro u svome domu blizu Praga. Uz Havela je bila supruga Dagmara i još nekoliko časnih sestara.

Kao predsjednik Čehoslovačke je nadgledao tranziciju iz komunizma u demokraciju i stvaranja tržišne ekonomije. Sudjelovao je i u mirnom razdvajanju Češke i Slovačke 1993. godine.  

Rodio se 1936. godine u Pragu

Vaclav Havel se rodio 5. listopada 1936. godine u Pragu. Od svoga djetinjstva je bio nepodoban komunističkom režimu kao sin bogatih roditelja kojima su oduzeli imovinu, a njemu zabranili daljnje školovanje. Pohađao je večernju školu kako bi završio gimnaziju, a potom je dvije godine studirao ekonomiju.

Prvo posao je našao 1959. godine u kazalištu u Pragu gdje je izrađivao scenski namještaj za kazališne predstave. 1968. godine je počeo pisati kazališne komade u kojima je davao potporu reformama za liberalizacijom države i smanjivanjem sovjetskog pritiska. No, sovjetska invazije je zaustavila reforme te je tada Havel prešao "u ilegalu".

Za život zarađivao radom u pivnici


Za život je zarađivao radom u pivnici, a njegovi članci, eseji i književna i kazališna djela su se tajno distribuirali do čitatelja. Na poziv komunističkih vlasti da napusti zemlju Havel je kazao kako "rješenje ljudskih prava nije u tome da napustimo zemlju".

1977. godine je sa još stotinjak čeških intelektualaca pomogao u stvaranju dokumenta nazvanog Povelja 77 u kojemu su od vlasti tražili da građanima osiguraju osnovna ljudska prava. Prije nego je Povelja stigla u javnost, Havel je uhićen te osuđen na četiri i pol godine zatvora. U zatvor je morao zbog povezanosti sa Komitetom za obranu nepravedno proganjanih.

Deveti predsjednik Čehoslovačke

1983. godine izlazi iz zatvora te preko ilegalnih novina nastavlja kritizirati vlast, iako je bio pod stalnim nadzorom policije. 1989. godine je zbog sudjelovanja u prosvjedima još devet mjeseci proveo u zatvoru. Iste godine je oporbeni pokret Građanski forum pokrenuo "Baršunastu revoluciju" u kojoj su češki oporbenjaci tražili ostavku predsjednika Gustava Husaka.

Nakon što je Husak podnio ostavku, Havel je postao deveti predsjednik Čehoslovačke. Tri godine kasnije podnosi ostavku, jer je Slovački parlament izglasao vlastiti Ustav te se Čehoslovačka dijeli na dvije države. 1993. godine Havel je izabran za predsjednika Češke te je na toj poziciji bio dva mandata. Nakon odlaska s predsjedničke pozicije se bavio pisanjem.

Dva puta se ženio, prvi puta sa Olgom, a potom i s glumicom Dagmar Havlovom.  Iza njega ostaje više od dvadeset djela, koja su prevedena na više jezika svijeta. 2005. godine je stavljen na listu 100 najuglednijih intelektualaca svijeta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.