Umrla južnokorejska glumica koju su u 70-ima oteli Sjevernokorejci

JUŽNOKOREJSKA glumica koju je bio oteo režim u Pjongangu i natjerao da tamo snima filmove za državu umrla je u dobi od 91 godine, objavio je u utorak BBC.
 
Njezinu otmicu naredio je Kim Jong-il
 
Choi Eun-hee umrla je u ponedjeljak popodne u bolnici u Južnoj Koreji. Choi je bila južnokorejska glumačka zvijezda kada je oteta po nalogu tadašnjeg sjevernokorejskog lidera Kim Jong-ila 70-ih godina prošlog stoljeća.
 
Njezin bivši suprug, slavni filmski redatelj Shin Sang-ok, također je otet nekoliko mjeseci kasnije. Dvojac je ipak nakon osam godina uspio pobjeći.
 
Sjeverna Koreja je uvijek nijekala da otima ljude, te naglasila da su glumica i redatelj tamo tražili utočište. Choi i Shin bili su najveće zvijezde u Južnoj Koreji 70-ih godina prošlog stoljeća.
 
Po njihovoj priči snimljen je film
 
Od supruga se Choi razvela, a ubrzo nakon toga je oteta. Iako su bili razvedeni, ostali su u dobrim odnosima te ju je Shin krenuo tražiti i, kao i ona, završio u Sjevernoj Koreji.
 
Osam godina sudjelovali su u planu revitalizacije sjevernokorejske kinematografije i zadobili Kimovo povjerenje te im je bilo dopušteno da otputuju u Beč na promociju filma. Tada su zatražili politički azil u američkoj ambasadi. Shin je umro 2006. godine.
 
Njihova priča ovjekovječena je u filmu "Ljubavnici i despot" iz 2016. godine.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.