Umirovljenici tužili Veljaču pravobraniteljici zbog dobne diskriminacije Letice

Screenshot: HRT

SINDIKAT umirovljenika Hrvatske (SUH) danas je pučkoj pravobraniteljici podnio pritužbu protiv Jelene Veljače, držeći da je sociologa Slavena Leticu diskvalificirala temeljem dobi kada je komentirala njegov negativan tekst o inicijativi #SPASIME.

Sindikat smatra da je Veljača neprimjereno govorila o Slavenu Letici

Upitana da komentira Letičin tekst u kojem je incijativu ocijenio "prodavanjem glamurozne humanitarne magle", Veljača je nedavno u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2, između ostalog, izjavila da je "Letica čovjek koji ima 72 godine, a jedini motiv takvog teksta je da ostane živ na medijskoj sceni", stoji u obrazloženju SUH-a. 

"Veljača je time na neprimjeren način, neopravdano i nepravno, diskvalificirala izrečeno od strane sociologa Letice isključivo temeljem njegove dobi, a tek sporadično ulazeći u njegove ciljeve, koji također predstavljaju diskriminaciju temeljem dobi, jer mu se imputira da želi 'ostati živ' i 'oživjeti'  na njezin račun", ocijenila je predsjednica SUH-a Jasna A. Petrović u dopisu pučkoj pravobraniteljici.

Jasna A. Petrović: "Veljačina izjava predstavlja i poticanje na diskriminaciju"

Riječ je o, tvrdi, okrutnoj diskvalifikaciji indirektnog sugovornika na temelju dobi. Veljačina izjava predstavlja i poticanje na diskriminaciju prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije jer, ističe, poziva na neuvažavanje mišljenja osoba starije životne dobi.

"Treba napomenuti i da se radi o popularnoj javnoj osobi, čiji stavovi utječu na formiranje mišljenja javnosti. Stereotipi prema starijima duboko su zaživjeli u društvu, pa se diskriminacija spram starijih vrlo često tretira manje ozbiljno od diskriminacije po nekim drugim osnovama", ocijenila je.

SUH je podržao dosadašnje prosvjedne akcije #spasime

SUH je podržao dosadašnje prosvjedne akcije Veljačine inicijative koja senzibilizira javnost na diskriminaciju žrtava spolnog zlostavljanja, ističe Petrović, dodavši da teret na to stavlja Veljačino neprepoznavanje širine pojma diskriminacije i percepcije starijih osoba kao najčešćih žrtava obezvrjeđivanja u društvu.

Jelena Veljača Hini je odgovorila da nema komentara na pritužbu Sindikata umirovljenika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.