Ulovljen medvjed koji je ubio mladića (26) u talijanskim Alpama

Foto: Regija Trentino

TALIJANSKE vlasti su ulovile medvjedicu koja je prije 12 dana ubila 26-godišnjeg trkača. Genetskim testiranjem ustanovljeno je da je trkača napala 17-godišnja ženka identificirana kao JJ4. U lipnju 2020. ista je medvjedica napala oca i sina. Prvo su vlasti izdale naredbu da se medvjedicu ustrijeli, no ta je odluka kasnije poništena. Uhvatili su je šumari sa psima koji su pratili njezine otiske u snijegu u planinskom lancu Brenta Dolomiti, piše BBC

Trenutačno se nalazi u Centru za divlje životinje Casteller u blizini grada Trenta. Vlasti još uvijek raspravljaju o tome kakva će joj biti sudbina. Podsjetimo, medvjedica je prije dva tjedna napala i ubila 26-godišnjeg trkača Andreu Papija u sjeveroistočnoj regiji Trentino dok je trčao iznad grada Caldesa. 

Medvjedi su zaštićeni u Italiji 

Tragični incident u Alpama je opet pokrenuo raspravu o suživotu ljudi i divljih životinja na tom području. Pokrenuo je i pitanja o tome kako najbolje uravnotežiti potrebu zaštite ugroženih vrsta sa sigurnošću stanovnika. 

Medvjedi su zaštićena vrsta u Italiji, a njihova se populacija posljednjih godina povećava zbog napora za očuvanje vrste. Međutim, njihova prisutnost u stambenim područjima može predstavljati rizik za sigurnost ljudi. 

"Savjesna uprava treba djelovati u skladu s pravilima zaštite bioraznolikosti i ne smije biti vođena duhom osvete", piše u bilješci Međunarodne organizacije za zaštitu životinja (OIPA). 

Vrsta je ponovno uvedena u regiju prije otprilike dva desetljeća. Od tada je populacija medvjeda u Trentinu porasla s tri na otprilike 100, prema podacima koje je dostavila pokrajina. Unatoč nadi da će se medvjedi proširiti preko Alpa, uglavnom su ostali koncentrirani u Trentinu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.