Ukrajinski kapetan osuđen u Mađarskoj na pet i pol godina zatvora

Foto: EPA

UKRAJINSKI kapetan kruzera osuđen je danas u Mađarskoj na pet i pol godina zatvora zbog uloge u nesreći 2019. u kojoj je njegov brod udario i potopio manji brod na Dunavu, pri čemu je poginulo 25 južnokorejskih turista i dvoje članova posade.

U najvećoj katastrofi na Dunavu u više od pola stoljeća potonuo je manji turistički brod "Sirena", s 35 ljudi, nakon što je u njega udario kruzer ispod mosta u Budimpešti za vrijeme jake kiše. Dvadeset i petero poginulih bili su Južnokorejci. Kapetan "Sirene" i član njegove posade također su poginuli, a jedan Korejac još se vodi kao nestao.

Oslobođen optužbi da nije pružio pomoć

"Optuženi C. Yuriy proglašen je krivim za... nemar koji predstavlja prijetnju u vodenom prijevozu... i sud ga osuđuje na pet i pol godina zatvora", rekla je sutkinja Leona Nemeth, izričući presudu na koju se može uložiti žalba. Ukrajinac, koji je u pritvoru od 2019., rekao je sudu da mu je "duboko žao" zbog tragedije.

“Ne mogu ni na minutu pobjeći od sjećanja na ovu strašnu tragediju, ne mogu spavati i mislim da je to ono s čime moram živjeti do kraja života”, rekao je na sudu vidno emotivan muškarac. Kapetana je sud oslobodio optužbi da nije pružio pomoć. Nesreću je preživjelo samo sedmero korejskih putnika. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.