Ukrajinska pilotkinja u ruskom zatvoru počela štrajk glađu i žeđu

Screenshot: YouTube

UKRAJINSKA vojna pilotkinja Nadja Savčenko za koju je rusko državno odvjetništvo zatražilo 23 godine zatvora za ubojstvo dvojice novinara na separatističkom istoku Ukrajine, počela je štrajk glađu i žeđu, prenose u petak agencije pozivajući se na njezina odvjetnika.

"Rusko državno odvjetništvo je naglo odlučilo odgoditi suđenje za 9. ožujka i Nadji Savčenko nije dalo mogućnost da se očituje (...) U znak prosvjeda odlučila je da će danas (četvrtak) početi štrajk glađu i žeđu", rekao je Nikolaj Polosov.

"Sutra ujutro (petak) ćemo je posjetiti u zatvoru i učinit ćemo sve da je odvratimo od toga jer nitko ne može preživjeti" bez hrane i vode "više od pet dana", dodao je Polosov.

"Nadja Savčenko je žena od riječi i ako je nešto obećala, održat će obećanje", dodao je, strahujući da mlada žena neće preživjeti do 9. ožujka, kada joj se nastavlja suđenje, na završetku kojega treba iznijeti završnu riječ prije nego što se sud povuče na vijećanje.

Nakon izjave njezina drugog odvjetnika Marka Fejgina za AFP da ne zna zašto Nadji Savčenko nije dopušteno govoriti, tijekom večeri  je na Facebooku objavljen tekst koji je trebala pročitati u četvrtak.

"Ne priznajem krivnju, ni presudu, ni ruski sud. Ako me osude, neću se žaliti", piše u tekstu u kojemu Savčenko naziva Rusiju "totalitarnim režimom" u kojemu "nema pravde".

Savčenko je još u ožujku 2015. štrajkala glađu više od 80 dana prosvjedujući protiv svog zatvaranja, ali je ovo prvi put da si uskraćuje vodu.

Od ljetos joj se sudi na sudu u Donjecku, ruskom gradiću blizu ukrajinske granice, pod optužbom da je ukrajinskoj vojsci dala podatke o položaju dvojice ruskih novinara koji su u ljeto 2014. ubijeni u granatiranju na istoku Ukrajine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.