Ukrajinci pogodili pekaru, tko je bio u njoj? Rusi: 28 mrtvih, među njima i ministar

Foto: Profimedia

Aleksej Proteleščenko, ministar za hitne situacije Luhanske Narodne Republike (LNR), ubijen je u subotnjem napadu ukrajinske vojske na zgradu u kojoj se nalazi pekara u Lisičansku, priopćio je dužnosnik ministarstva za rusku državnu novinsku agenciju TASS. 

47-godišnji Proteleščenko imenovan je na poziciju ministra u rujnu prošle godine. Navedeno ministarstvo LNR-a nije povezano s ruskim ministarstvom za hitne situacije. Smrt ministra potvrdio je i šef LNR-a Leonid Pasečnik. 

"Bio je hrabar čovjek sa željeznim karakterom i ogromnom snagom duha. Branio je LNR u redovima Narodne milicije, zatim je radio u Ministarstvu za izvanredne situacije LNR-a", napisao je Pasečnik na svom Telegram kanalu. 

 

Peskov: Ovo je zvjerski teroristički napad

"Sigurno ćemo se osvetiti neprijatelju za njegovu smrt i za smrt svih onih koji su postali žrtve nehumanog granatiranja Lisičanska", najavio je. Inače, Pasečnik je već ranije proglasio dan žalosti u znak sjećanja na žrtve subotnjeg napada. 

Rusi tvrde kako je 28 civila, uključujući jedno dijete, ubijeno kad su ukrajinske trupe u subotu raketama HIMARS napale Lisičansk. Dodali su kako je još 10 osoba spašeno ispod ruševina. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov poručio je kako je napad ukrajinskih oružanih snaga na pekaru "monstruozan teroristički čin, upravo onakav koji specijalna vojna operacija ima za cilj zaustaviti". 

"To se ne može nazvati drugačije nego 'terorističkim napadom', kontinuirani udari na civilnu infrastrukturu, u ovom slučaju na pekaru. To je zvjerski teroristički napad i broj žrtava upravo govori o monstruoznosti ovog terorističkog napada", naglasio je Peskov. 

Ukrajinci: Napad je izveden dok su se okupljali okupatori

"Kako bismo spriječili terorističke napade ukrajinskih trupa u budućnosti, specijalna vojna operacija se nastavlja", dodao je. Međutim, u ukrajinskim medijima pojavile su se informacije kako se u pekari uopće nisu nalazili civili. 

Predstavnici Vojne uprave grada Lisičanska objavili su kako je pekara počela raditi na ovoj lokaciji nakon što je grad okupiran. "Predmetni objekt koristili su okupatori za svoje potrebe. Tu su jeli i održavali sastanke. Pekara je počela s radom nakon okupacije grada. Otvorena je za pečenje kruha za front", naveli su. 

"Napad je izveden dok su se okupljali okupatori. Popis mrtvih koji kruži internetom uglavnom je sastavljen od kolaboracionista, poput Fircova, koji se u ožujku pridružio okupatorima", napomenuli su. Telegram kanali jučer su objavili popis navodnih žrtava. 

Prema informacijama lokalnih stanovnika koji su sada napustili grad, na popisu je ime vlasnika objekta, lokalnog poduzetnika koji je također imao trgovine u Lisičansku. Osim toga, mještani su prepoznali ime čovjeka koji je radio u poreznoj, a na tu poziciju su ga postavili Rusi. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.