Ukrajinci napali evakuirane sunarodnjake iz Wuhana, bacali kamenje na autobus

Screenshot: Ruptly/Index

STANOVNICI Novog Sanžara organizirali su prosvjed i blokirali ceste kada su saznali da će blizu njih boraviti sunarodnjaci evakuirani iz Wuhana. Kasnije su čak kamenjem gađali autobus koji ih je prevozio.

Ukrajinska vlada napokon je danas uspjela evakuirati svoje državljane iz Wuhana, grada najviše pogođenog epidemijom koronavirusa. Avion je prevezao 73 osobe, s tim da je četvero ljudi ostalo u Kini jer je imalo povišenu temperaturu.

Blokirali put prema lječilištu

Nakon što je avion sletio u Kazahstan kako bi iz njega izašlo dvoje državljana te srednjoazijske zemlje, poletio je za Ukrajinu, piše RT.

No nisu svi u Ukrajini bili sretni zbog povratka svojih 45 sunarodnjaka i 29 drugih stranaca. Neki stanovnici Novog Sanžara, koji se nalazi u Poltavskoj regiji, saznali su da će evakuirani Ukrajinci i članovi posade neko vrijeme boraviti u lokalnoj bolnici. Stoga su se danas okupili na prosvjedu kako bi poručili da ne žele riskirati pojavu epidemije koronavirusa na svom području.

Prosvjednici su blokirali put koji vodi do medicinske ustanove i zapalili par automobilskih guma. Ubrzo je na mjesto događaja stigla posebna policijska jedinica s oklopnim vozilom i rasporedila ljude.

Gađali autobus kamenjem

Kada su specijalci htjeli ukloniti automobile koji su blokirali cestu, došlo je do sukoba.

"Morali smo izdvojiti desetak najagresivnijih pojedinaca i objasniti im koje sve mogu biti posljedice njihovih protuzakonitih radnji", izvijestila je policija. Naposljetku su se prosvjednici razišli, ali je kasnije jedna skupina građana kamenjem gađala autobus koji je prevozio Ukrajince evakuirane iz Wuhana.

Nakon sukoba nekoliko policajaca i prosvjednika je ostalo ležati na tlu, javlja Reuters. Prozori su razbijeni na najmanje dva autobusa, ali su uspjeli prevesti evakuirane do sanatorija.

Ukrajinske vlasti planiraju evakuirane državljane dva tjedna držati u karanteni u Novom Sanžaru. Predsjednik Ukrajine je nakon prosvjeda uvjeravao građane da se poduzimaju sve moguće mjere opreza kako se epidemija ne bi proširila na Ukrajinu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.