Uhljebi doktore žicaju da im produlje bolovanje kako bi dobili lovu od države

Foto: Davor Puklavec/Pixsell

BROJ dana bolovanja u prvom polugodištu 2018. veći je za 682.357 dana u odnosu na isto razdoblje 2017. godine, izvijestio je HZZO, a udruga obiteljskih liječnika upozorava da zaposlenici javnih poduzeća od liječnika često traže da im produže bolovanje kako bi dobili naknadu od firme.

"Mnoga javna poduzeća s iznosom od nekoliko tisuća kuna pomažu svoje djelatnike ako su na bolovanju duljem od 3 mjeseca, što se često zna zlorabiti zahtjevima da bolovanja traju dulje od 90 dana kako bi se iskoristila ta naknada", kažu u Koordinaciji liječnika obiteljske medicine (KoHOM).

Predsjednica udruge KoHOM Vikica Krolo za Index je rekla kako isplata naknade u načelu nije loša ideja, ali da nije u redu takvo iskorištavanje.

"To nije dobro ni za nas doktore jer nas pacijenti ponekad traže i da im produžimo bolovanje, iako im realno ne treba dulje, a sve kako bi još dobili naknadu", rekla nam je dr. Krolo.

Hrvatska pošta lani isplatila 400 naknada za bolovanje

Provjerili smo koliko su često u zadnjih godinu dana javna poduzeća isplatila tu naknadu. Većina ih isplaćuje naknadu za bolovanje duže od tri mjeseca, dok neke državne firme isplaćuju naknadu za bolovanje koje traje duže od 180 dana, a iznosi naknade kreću se od 1500 do 3500 kuna, ovisno kako im je dogovoreno u Kolektivnom ugovoru.

Hrvatska pošta koja zapošljava više od 10.000 radnika, u 2017. je temeljem Kolektivnog ugovora isplatila ukupno 400 solidarnih pomoći.

"Hrvatska pošta - Hrvatska pošta je trgovačko društvo koje se financira iz vlastitog poslovanja na liberaliziranom tržištu i primjenjuje Kolektivni ugovor za radnike HP-Hrvatske pošte d.d. Radniku koji je na neprekidnom bolovanju duljem od 180 dana isplaćuje se solidarna potpora u visini neoporezivog iznosa sukladno poreznim propisima. Stoga želimo napomenuti da ne bi bilo ispravno da naše podatke zbrajate u sredstva iz državnog budžeta ili slično, obzirom da su to sredstva iz našeg poslovanja, koje zaradimo pružajući usluge", kažu u HP-u.

U HŽ-u 197 potpora

HŽ Infrastruktura lani je prema svom Kolektivnom ugovoru isplatila 197 potpora za bolovanje.

"HŽ Infrastruktura d.o.o. isplaćuje potporu radnicima zbog neprekidnog bolovanja dužeg od 90 dana. Vrijednost navedene potpore isplaćuje se u visini neoporezivog dijela ove pomoći u iznosu od 2.500 kuna", kažu u HŽ Infrastrukturi.

U 2017. godini u HEP grupi (bez HOPS-a) isplaćeno je 196 naknada za bolovanje dulje od 180 dana, a kod njih je naknada 1000 kuna veća od HŽ-a.

"Kolektivni ugovor za HEP predviđa isplatu izvanredne pomoći u slučaju neprekidnog bolovanja duljeg od 180 dana u iznosu od 3.500 kuna neto jednom u kalendarskoj godini, a na zahtjev radnika (pravo na ovu naknadu ne pripada radniku/ci na rodiljnom/roditeljskom dopustu). HEP grupa je na kraju 2017. imala ukupno 10.782 radnika", stoji u odgovoru HEP-a za Index.

U Hrvatskim autocestama d.o.o. i pripojenom društvu Hrvatske autoceste održavanje i naplata cestarine d.o.o. od ukupnog broja zaposlenih od 2956 radnika, lani su isplaćene potpore za 184 radnika. Oni je, kako su nam odgovorili, isplaćuju ako bolovanje traje duže od tri mjeseca i to u iznosu od 2500 kuna.

Prema kolektivnom ugovoru HŽ Putnički prijevoz, u slučaju bolovanja koje traje više od 90 dana isplaćuje naknadu od 2500 kuna, a u 2017. su kažu, navedenu pomoć isplatili za 85 radnika.

Hrvatske šume ne znaju koliko su naknada isplatile

Jadrolinija za bolovanje duže od 90 dana isplaćuje naknadu od 1500 kuna, a u 2017. godini isplaćeno je, navode, 58 ovakvih potpora u ukupnom iznosu od 87.000 kuna.

Hrvatske vode lani su isplatile naknadu za bolovanje koje traje duže od 90 dana za 29 svojih djelatnika. Naknada iznosi 2500 kuna.

Croatia Airlines za neprekidno bolovanje u trajanju dužem od 90 dana jednom u godini isplaćuju naknadu od 2500 kuna, a lani su je isplatili za 18 zaposlenika.

Hrvatske cesta - Hrvatske ceste d.o.o. također isplaćuju jednokratnu naknadu za bolovanje duže od 90 dana u iznosu od 2500 kuna, a u 2017. godini, u periodu od 1. 1. do 31. 12. 201.7, isplatili su je 11 puta.

Hrvatske šume pak jedine ne znaju koliko su puta lani isplatili naknadu za bolovanje duže od 90 dana.

"Sukladno članku 84. Kolektivnog ugovora za radnike Hrvatskih šuma, društva s ograničenom odgovornošću, radnik ima pravo na pomoć u visini određenoj Pravilnikom o porezu na dohodak u slučaju neprekidnog bolovanja dužeg od 90 dana, jednom u godini.

S obzirom na to da ishođenje podatka o broju takvih isplata zahtijeva ručno pregledavanje obračuna svih zaposlenika jer na žalost nemamo informatičku podršku za automatsko izlistavanje takvih podataka, nismo u mogućnosti dostaviti tu informaciju u tako kratkom vremenskom periodu", stoji u odgovoru Hrvatskih šuma za Index.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.