Uhićen na Novom Zelandu: Osnivaču Megauploada uzeli pušku, Cadillac i milijune dolara

NOVOZELANDSKA policija je osnivaču jednog od najvećih svjetskih websiteova za file-sharing Megaupload, 37-godišnjem Kimu Schmitzu poznatijem pod nadimkom "Kim Dotcom", zaplijenila rozi Cadillac i pušku nakon što je internetski guru optužen za piratstvo i uhićen. 

Naoružani policajci su upali u Schmitzovu kuću u Aucklandu nakon što su ga američke vlasti zajedno sa drugima optužile da je vlasnike autorskih prava oštetio za preko 500 milijuna dolara u izgubljenim prihodima. Schmitz je njemački državljanin sa prebivalištima na Novom Zelandu i u Hong Kongu. Sudac trojici ranije uhićenih u istom slučaju i Schmitzu danas nije dozvolio odlazak na slobodu uz plaćanje jamčevine, piše AFP.

Zabarikadirao se u "sigurnu sobu"

Policija je u priopćenju izvijestila da je pretražila 10 stanova i kuća u Aucklandu. Kod Schmitza su zaplijenili luksuzne automobile vrijedne oko 4,8 milijuna dolara, među kojima su bili i rozi Cadillac te Rolls Royce Phantom. Iz kuće su odnijeli i skraćenu sačmaricu. Do kraja sudskog procesa zamrznuto je i oko 9 milijuna na računima optuženih.


Inspektor Grant Wormald je kazao da se osnivač Megaupload pokušao sakriti u "sigurnu sobu". "Dotcom je ušao u kući i aktivirao nekoliko mehanizama za elektronsko zaključavanje", kazao je inspektor te dodao kako je potom "zabarikadirao" u "sigurnu sobu" do koje su se policajci morali probijati.


Do jučerašnje objave u ukidanju Megauploada došlo je samo jedan dan nakon što su tisuće poznatih stranica sudjelovale u "blackout" protestu protiv najavljenih SOPA i PIPA zakona. Naravno, tužiteljstvo je odmah naglasilo kako ovaj slučaj nema nikakve veze s tim, iako je u to teško povjerovati.

"Ovdje je riječ o jednom od najvećih kriminalnih djela u povijesti kada je u pitanju kršenje autorskih prava", naglasilo je ministarstvo pravosuđa. Megaupload se brani tvrdnjom da su odmah odgovarali na sve pritužbe o piratskom materijalu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.