UHLJEBISTAN

Uhićenja potvrdila: Prvo nas reketare, a onda time plaćaju HDZ-ov kriminal

Foto: Tomislav Miletić, Sanjin Strukić (Pixsell), FaH

HRVATSKI građani i tvrtke plaćaju oko 500 parafiskalnih nameta, od naknada do raznoraznih prisilnih članarina. Za mnoge od njih nismo sigurni čemu uopće služe, osim da nam izbiju koju kunu iz džepa. No za neke smo sasvim sigurni za što služe. Za financiranje onih koji proizvode korupcijske afere.

>> Pogledajte popis uhljebarina koje moramo plaćati, više ih je od 500

Podsjetimo kako gotovo sve vlade u svojim počecima najavljuju oštre rezove u parafiskalnim nametima, no nikada i ne naprave taj korak. Samo ovog mjeseca, i ministar financija Zdravko Marić i ministar gospodarstva Darko Horvat najavili su veliki paket ukidanja niza parafiskalnih nameta. To se nije dogodilo, a jasno je i zašto.

No, krenimo redom.

Uhićenja u Hrvatskim šumama


Krunoslav Jakupčić

Nova korupcijska afera, ovog puta u Hrvatskim šumama, ponovno u prvi plan dovodi u pitanje plaćanje parafiskalnih nameta. Konkretno, procjenjuje se kako Hrvatske šume godišnje uprihoduju oko 180 milijuna kuna godišnje preko tzv. parafiskalnih nameta. Hrvatske šume imaju prihod u razini od 2,2 milijarde kuna pa 180 milijuna kuna ne izgleda puno, no kada se zna da je dobit Hrvatskih šuma u 2018. godini iznosila 51,8 milijuna kuna, a u 2017. godini 113 milijuna kuna, jasno je koliko je to bitno za poslovanje ove državne tvrtke.

>> REKORDERI Hrvatske šume će potrošiti 9 milijuna naših kuna na uskrsnice

>> Što rade Hrvatske šume? Otimaju novac firmama pa si dijele goleme plaće i bonuse

Da nije postojala naknada za korištenje općekorisnih funkcija šuma koju su do 2018. godine plaćali svi te ostali i slični nameti koji odlaze na račun Hrvatskih šuma bili bi gubitaši.

"Žao nam je da se ona uopće klasificira kao parafiskalni namet", govorio je početkom svibnja danas uhićeni šef Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, boreći se da vlada ne ukine namet koji im je osiguravao značajan prihod. Današnja uhićenja Jakupčića, bivše HDZ-ove gradonačelnice Knina Josipe Rimac i ostalih vežu se uz projekte vjetroelektrane. No, jeste li znali da vam se na računima za električnu energiju dio novca izdvaja za obnovljive izvore energije? Taj novac se onda, između ostalog, prelijeva i investitorima u vjetroelektrane.

Harač za HGK na čelu s optuženikom Vidoševićem


Nadan Vidošević

Hrvatska gospodarska komora financira se prisilnom naplatom članarina jer svaka tvrtka koja je u sudskom registru automatski postaje članica Komore. Od ukupno 208 milijuna kuna prihoda samo je 11 milijuna prihoda "od prodaje roba i pružanja usluga", što znači da bi, kada bi živjeli od onoga što zarade, ključ u bravu mogli staviti već sutra.

Kada je prije nekoliko godina izbila afera s Nadanom Vidoševićem, dugogodišnjim predsjednikom HGK koji je sa suradnicima optužen za izvlačenje 30-ak milijuna kuna, u jednom trenutku učinilo se da bi Komora mogla biti ugašena. Podsjetimo, optužnicom u tzv. aferi Remorker koju je USKOK protiv Vidoševića i još osam osoba podigao u srpnju 2015. predloženo je da se Vidoševiću oduzme nesrazmjer imovine s primanjima u iznosu od 33,4 milijuna kuna. Suđenje i dalje traje.

>> Nastavljeno suđenje Nadanu Vidoševiću, njegova odvjetnica se žali na loše uvjete

No, HGK je preživio i taj udar. Opstali su, a opstale su i članarine. Pred kraj vlade Zorana Milanovića pisalo se i o ukidanju obveznog nameta, no ova Komora je preživjela sve. Danas joj je na čelu HDZ-ovac Luka Barilović.

>> Poduzetnici su bijesni na HGK: "Ne znam čime se oni uopće bave, a moram ih plaćati"

Harač plaćate i za HAC i Hrvatske ceste, državne firme koje su postale sinonim za korupciju

Parafiskalnim nametima izdvajamo novac i za HAC i Hrvatske ceste. Primjerice, od svake kupljene litre goriva na račun Hrvatskih cesta ide 80 lipa, a na račun Hrvatskih autocesta 20 lipa. I Hrvatske ceste i Hrvatske autoceste poznate su po korupcijskim aferama. Podsjetimo da je u rujnu prošle godine bivši HDZ-ov ministar i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta oslobođen optužbi da je sa suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta, no krivima su proglašena trojica njegovih suoptuženika.

>> Ovo su najvažnije presude 2019. godine

Nepravomoćno je na tri godine zatvora osuđen bivši Kalmetin tajnik Milivoj Mikulić, koji je bio i u upravi Hrvatskih autocesta (HAC), dok je bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban osuđen na dvije godine. 

Prisilno financiramo i turističke zajednice, notorne po uhljebljivanju i razbacivanju našim novcem


Hloverka Novak Srzić

Hrvatska ima glomazan sustav od čak 313 turističkih zajednica plus HTZ, a brojni poduzetnici prisiljeni su im plaćati članarinu. Vlada je nedavno odustala od ukidanja nameta za HGK te Hrvatsku turističku zajednicu. HTZ je često na meti kritika zbog razbacivanja novcem.

>> HTZ potrošio 184.133 kune za školovanje svojih četvero direktora, priznali da to uopće nije bilo nužno

Javne kritike imaju pokriće u nalazu revizije za 68 turističkih zajednica (Hrvatske turističke zajednice, 20 turističkih zajednica županija, Turističke zajednice Grada Zagreba, 39 turističkih zajednica gradova, četiri turističke zajednice općina i tri turističke zajednice područja) i Instituta za turizam, od 1. listopada 2013. do 30. travnja 2014. godine. 

>> Šef HTZ-a pravda trošenje novca koji otimaju. Evo što je utvrdila zadnja revizija

>> Vlada odbila ukidanje članarina za HGK i turističke zajednice

Osim previsokih plaća revizija je utvrdila kako nisu kontrolirali namjensko trošenje dodijeljenih sredstava. Inače, jedno od poznatijih lica Hrvatske turističke zajednice je Hloverka Novak Srzić, koja je godinama vedrila i oblačila po HRT-u. Nakon što za nju više nije bilo mjesta na Prisavlju, uhljebljena je na mjestu direktorice Turističke zajednice u Makarskoj, gdje je nastavila nizati afere.

>> Hloverka obrtu dala 120.000 kn za promociju Makarske, pogledajte rezultate

Fond za zaštitu okoliša godišnje ubere oko 200 milijuna kuna od parafiskalnih nameta

Znate li tko godišnje ima oko 200 milijuna kuna od parafiskalnog nameta? Fond za zaštitu okoliša temeljem naknade za emisiju CO2. Kako Fond funkcionira? Ubire novac od onečišćivača okoliša i iz europskih fondova, a taj novac se onda dijeli za zbrinjavanje otpada, projekte energetske učinkovitosti, ali i za troškove samog Fonda koji nisu mali. Unatoč svemu, umalo su ostali bez novca.

>> Fond za zaštitu okoliša ostao bez novca: "Kriva je bivša vlada"

"Zbog toga što je prošla vlada nerealno odnosno financijski neodrživo planirala natječaje i javne pozive za energetsku obnovu kuća i zgrada, proračun Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (Fond) ove i sljedeće godine opteretio se sa 750 milijuna kuna obveza koje trenutno teško podmiruje“, glasovita je izjava tada v.d. direktora Fonda Ljubomira Majdandžića iz 2016. godine. Podsjetimo još jednom, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je izvanproračunska institucija čiji se proračun puni zakonski propisanim naknadama koje plaćaju onečišćivači okoliša.

Ovaj Fond na naslovnicama je crnih kronika još od vremena kada je osnovan u vrijeme mandata Ive Sanadera. Bivšem šefu tog Fonda Vinku Mladineu još se sudi za nekoliko slučajeva vezanim uz Fond. Lista afera koje se vežu uz Fond uistinu je duga pa ovom prilikom podsjećamo samo na posljednju.

>> DORH provodi izvide zbog snimke na kojoj bivši šef Fonda za okoliš prijeti

Policija je u listopadu prošle godine potvrdila da s nadležnim državnim odvjetništvom (DORH) provodi izvide u vezi s audiosnimkom koju je objavio direktor Fonda za zaštitu okoliša Dubravko Ponoš, koja sadrži prijetnje bivšem zaposleniku Fonda Mislavu Kotarcu. Na snimci se može čuti kako Ponoš Kotarcu upućuje prijetnje i uvrede, poput rečenice: "Odšarafit ću ti glavu." Odmah je smijenjen. Istraga i dalje traje.

HRT je prepun ozbiljnih afera, a prisilno nam naplaćuju pristojbu


Kazimir Bačić

"Ova naknada jedan je od nameta na koji se poduzetnici najviše žale", stajalo je u zahtjevu Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u kojem su od vlade tražili ukidanje plaćanja RTV pristojbe. Oni tvrde da je naknada u Hrvatskoj u najboljem slučaju dvanaest puta veća u usporedbi s Njemačkom i Italijom. HRT, gledali ga ili ne, plaćamo 960 kuna godišnje. Nemate televizor? Onda imate laptop ili radio u autu, a HRT će vam za to naplatiti pristojbu. Kroz taj prisilni namet godišnje ubiru oko 1,2 milijarde kuna.

>> HRT reagirao na Indexovu anketu o ukidanju HRT-a, tvrde da im je povrijeđen ugled

HRT je često na meti kritika ne samo o nenamjenskom trošenju novca nego i za cijene kupljenih programa, tu su i kritike nekvalitetnog programa pa i povlađivanja stranci koja je vlasti. Koja god bila. Na HRT-u je 2017. godine, podsjetimo, izbila velika afera vezana upravo uz trošenje našeg novca koji nam uzimaju pretplatom. Nadzorni odbor, na čelu kojeg je bila bivša HDZ-ova čelnica odbora za kulturu Anja Šovagović Despot, upozorio je na moguće koruptivne radnje i nezakonite aktivnosti u poslovanju HRT-a. Nadzorni odbor je nakon toga smijenjen.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.