Uhićeni za izdavanje fiktivnih računa najviše je poslovao s HDZ-om i Kolindom

Foto: FaH/Index

DIREKTOR tvrtke Napredni modeli Danijel Artenjak jedan je od uhićenika koje USKOK tereti da su kroz fiktivno poslovanje izvukli čak 57 milijuna kuna iz raznih tvrtki.

Prema poslovnim podacima iz 2014. i 2015. godine, ta je tvrtka najviše radila za HDZ i to u predsjedničkoj kampanji Kolinde Grabar Kitarović te za potrebe Domoljubne koalicije tijekom kampanje za parlamentarne izbore 2015. godine. 

HDZ je u odgovoru za Index priznao suradnju s tom tvrtkom te su dali objašnjenje poslovne suradnje dok iz Ureda predsjednice nismo dobili nikakave odgovore.

No, krenimo redom.

Proslavio se s Mamićem

Tvrtka Napredni modeli osnovana je u ožujku 2013. godine, a Artenjak je do tada bio social media manager u tvrtki iSTUDIO koja se proslavila kampanjom za Zdravka Mamića. Točnije bila je riječ o kampanji iz 2012. godine "Navijač od milijun kuna", a "genijalnost" te kampanje u javnosti je objašnjavao upravo Artenjak.

Godinu dana nakon avanture s Dinamom Artenjak osniva svoju tvrtku, a već sljedeće godine angažiran je u kampanji Kolinde Grabar Kitarović. Njegovoj tvrtki najviše je isplaćeno za troškove te kampanje 2014. godine.

Od predsjednice 90 posto prihoda tvrtke?

Grabar Kitarović prijavila je da je tvrtki Napredni modeli isplatila 622 tisuće kuna za potrebe kampanje. Tek za usporedbu, te 2014. godine tvrtka je imala prihod u visini od 728 tisuća kuna.

Iako smo Uredu predsjednice uputili upit s pitanjima o suradnji s ovom tvrtkom, nismo dobili nikakve odgovore.


Suradnja Artenjaka s članovima HDZ-a nastavila se i u 2015. godini kad su povećali prihode tvrtke sa 728 tisuća na impresivnih 2,9 milijuna kuna. Najveći dio došao je upravo od Domoljubne koalicije.

HDZ im isplatio 1,7 milijuna kuna, kažu da je sve čisto

Tijekom predizborne kampanje za Domoljubnu koaliciju isplaćeno im je oko 1,7 milijuna kuna, što čini oko 70 posto prihoda te tvrtke za tu godinu. Svaka izborna jedinica, osim 12-te imala je tri fakture te tvrtke od 56.818 kuna, 36.363 kuna i 62.500 kuna i to za usluge "promidžbe i informiranja".

U HDZ-u nam kažu da je tvrtka "Napredni modeli" bila angažirana kao jedna od vanjskih tvrtki koja je sudjelovala u provedbi izborne kampanje tadašnje Domoljubne koalicije.

"Za izvršene usluge tvrtka 'Napredni modeli' ispostavila je račune i dokaznice, a HDZ je platio izvršene usluge u skladu sa sklopljenim Ugovorom o poslovnoj suradnji - transparentno i u skladu sa zakonom. Navedena poslovna suradnja bila je predmet redovitog postupka revizije te je Državni ured za reviziju za poslovanje HDZ-a za 2015. godinu, podsjećamo, dao bezuvjetno mišljenje", kažu nam u HDZ-u dodajući kako HDZ nema nikakvih spoznaja o poslovanju tvrtke 'Napredni modeli' izvan navedenog.


Valja naglasiti kako HDZ nije prvi puta suočen s izdavanjem fiktivnih računa za potrebe kampanje odnosno punjenje "crnog stranačkog fonda" preko marketinške agencije.

HDZ-u se i dalje sudi za Fimi mediu

Naime, i dalje traje suđenje za Fimi mediu. Bivši šef te stranke Ivo Sanader tereti se da je organizirao kriminalnu skupinu koja je pod njegovim vodstvom izvukla novac iz državnih i javnih tvrtki. Cilj im je bio osobno bogaćenje, ali i pribavljanje novca za Hrvatsku demokratsku zajednicu.

Suđenje je lani u lipnju krenulo iznova pred izmijenjenim vijećem zagrebačkog Županijskog suda nakon što je Vrhovni sud 2015. srušio nepravomoćnu presudu kojom je Sanader bio osuđen na devet godina zatvora i povrat nezakonito stečenih 15,27 milijuna kuna.

HDZ je u prvostupanjskom postupku bio kažnjen s pet milijuna kuna i oduzimanjem nezakonite koristi od 24,2 milijuna kuna

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.