VRŠNJAČKO NASILJE

Učenici o nasilju u školi: Netko je otvorio Instagram profil za vrijeđanje djece

Foto: Index

PRIJE dvije godine sabor je izglasao Dan ružičastih majica kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja koji se obilježava zadnju srijedu u veljači, a mi smo danas razgovarali s osnovnoškolcima nižih i viših razreda koji su nam otkrili svoja iskustva s međuvršnjačkim nasiljem.

Naime, svjedoci smo toga da je u Hrvatskoj nasilje među djecom u porastu, fizičko ili psihičko, a u današnje vrijeme najčešće je riječ o cyberbullyingu - zlostavljanju preko interneta, a upravo su nam to potvrdile i učenice 8. razreda Osnovne škole Ivana Gundulića u Zagrebu.

"Netko je od učenika naše škole, a možda i više njih, a ne znamo tko, otvorio Instagram profil Tračara Gundulić koji je u međuvremenu ugašen. Na tom je profilu anonimna osoba tračala ostale učenike. Stavljali su razne privatne stvari o drugim učenicima i jedan učenik se zbog toga nije tjedan dana pojavio na nastavi. Ta je osoba sve tračeve dijelila i preko Insta storija i to je bio užas. Pa bi stavljali slike dviju učenica i napisali glasajte koja je ljepša i tako. To je bio užas", ispričale su nam učenice 8. razreda.

"U nižim razredima prošla sam psihičko nasilje"

Kažu kako ne znaju zašto je netko napravio takvu stranicu kojoj je cilj ismijavati i tračati ostale i to javno. Jedino im je drago to što stranica više ne postoji.

Na pitanje jesu li o tome izvijestile školu, profesore i stručnu službu, kažu da nisu.

Jedna osmašica nam je pak ispričala kako je u nižim razredima proživjela psihičko nasilje.

"Par mojih prijateljica i mene su dvije cure iz razreda non stop zezale, smijale nam se, izrugivale. To smo rekle učiteljici, a jedna od tih cura koja nam je to radila se učiteljici predstavila kao žrtva i sve svalila na nas pa smo često svi morali na razgovor kod psihologice. Jedna od cura koja nas je zezala se ispisala iz škole, tako da je onda bilo sve ok", rekla nam je osmašica.

Druga nam je pak ispričala da su je cijelu prošlu godinu dečki iz razreda vrijeđali.

"Non stop su me dečki maltretirali i sve sam prijavila ravnatelju, psihologici i razredniku i oni su mi pokušali pomoći. Ove godine su me prestali maltretirati, osim jednog dečka koji me pak jedini nije prošle godine vrijeđao. Kako god i što god se dogodi, uvijek se treba prijaviti kako bi se problem riješio", rekla nam je učenica 8. razreda.

"Jednom me jedan dečko tukao, ali je učiteljica sve riješila"

Razgovarali smo i s učenicima 2. razreda. Svi osim jednog su nam ispričali da dosad nisu imali nikakvih problema u školi. Samo nam se jedan dječak požalio da ga je kolega iz razreda jednom tukao.

"Odmah sam rekao učiteljici i to se više nije ponovilo", rekao nam je dječak.

A kako se takve stvari ne bi događale, ili kako bi se spriječilo da se učestalo događaju, u OŠ Ivana Gundulića provode se brojni programi za prevenciju međuvršnjačkog nasilja.

Danas su svi učenici došli odjeveni u ružičaste majice i sudjelovali u programu na temu međuvršnjačkog nasilja koji je organizirala učiteljica Henrieta Herjavec Rubčić. Sa svojim učiteljima i profesorima imali su brojne radionice na ovu temu kako bi spriječili pojavu nasilja i ohrabrili one koji su izloženi nasilju da potraže pomoć.

Školska psihologinja Irena Rasonja za Index je rekla kako od 2003. sudjeluju u UNICEF-ovu programu Stop nasilju među djecom i da su njihovi djelatnici prošli edukaciju.

"Na početku svake školske godine u svakom se razredu postavljaju razredna pravila koja uključuju prevenciju međuvršnjačkog nasilja. Potičemo djecu da nam kažu što u razredu žele i oni sami smišljaju što će biti s učenicima koji se neće pridržavati tih pravila. Što se tiče fizičkog zlostavljanja koje kontinuirano ponavlja ista grupa ili jedan učenik prema nekom drugom, da se organiziraju sačekuše i tako nešto - to na sreću nismo imali", rekla nam je psihologinja Rasonja.

Navodi kako je važno stalno učenike educirati o tome da nasilje nije dopušteno, da se ako već dođe do nasilja, trebaju obratiti razredniku, učitelju, ravnatelji ili psihologu.

"Prijavite nasilje, to nije cinkanje"

"Na nama odraslima je da pratimo signale u djece i da reagiramo ako vidimo da se neko dijete promijenilo, da se povuklo u sebe ili da je pak postalo agresivno. Dosta radimo i s djecom da prepoznaju znakove zlostavljanja i da nam kažu ako vide ili čuju da netko nekoga zlostavlja psihički ili fizički. U razredima stalno ponavljamo radionice miroljubivog rješavanja sukoba", ispričala nam je psihologinja Irena Rasonja.

A u sklopu programa obilježavanja Dana ružičastih majici, djeci se obratila i liječnica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar Ana Puljak, koja u školama drži radionice za prevenciju nasilja. Učenicima je poručila da uvijek trebaju prijaviti nasilje i da ne misle da se to radi o "cinkanju".

"Djeca iz viših razreda najčešće prešućuju da se nasilje događa jer misle da je to cinkanje, no takve stvari se odraslima uvijek trebaju reći. Istraživanja pokazuju da manje nasilja prijavljuju djeca iz 8. razreda, za razliku od npr. onih iz 5. razreda. Nekad se možda dogodi da netko od odraslih ne reagira, no tad se treba javiti nekom drugom sve dok netko ne reagira. Treba inzistirati na rješavanju problema. Nasilnici vole imati moć nad drugima i treba ih zaustaviti da takve stvari ponavljaju, no to se može samo ako se dozna da čine nekome loše", rekla je dr. Puljak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.