Ubojica iz Nottinghama bivši je student istog fakulteta kao i njegove žrtve

Osumnjičenik za ubojstva tri osobe nožem u britanskom Nottinghamu je bivši student na Sveučilištu Nottingham Valdo Amissão Mendes Calocane, prenosi Guardian. Calocane (31) je rođen u Gvineji Bisau i doselio se u Nottingham kao dijete, prema više izvora.

Calocane je pritvoren nakon 90-minutnog divljanja u utorak, koje je počelo prije zore ubojstvom dvoje 19-godišnjih studenata sa Sveučilišta Nottingham, Grace O'Malley-Kumar i Barnabyja Webbera, koji su izbodeni nožem na ulici. Zatim je izbo 65-godišnjeg Iana Coatesa, čiji je kombi ukraden, i zaletio se među pješake.

Nema naznaka ideološkog motiva

Sveučilište je priopćilo kako ih je potresla vijest da je osumnjičeni bivši student. Policija je izjavila da ne vjeruje da je ta činjenica povezana s napadima niti je objasnila motiv iza njih. Calocane je i dalje u pritvoru, a u srijedu su suci odobrili detektivima produljenje pritvora do petka.

Protuteroristički službenici dio su istrage i pretražuju se elektronički uređaji povezani s osumnjičenikom, uključujući telefon koji je nosio kad je uhićen. Još ništa ne ukazuje na ideološki motiv. Pretpostavlja se da je imao problema s mentalnim zdravljem i da je otprije poznat policiji. Izvori kažu da je u Veliku Britaniju došao legalno i da se u Nottingham doselio s manje od sedam godina, gdje se i školovao.

"Shrvani smo što je osumnjičenik bivši student Sveučilišta u Nottinghamu. Policija je potvrdila da ne vjeruje da je to povezano s napadom. Naš fokus ostaje na podršci obitelji i prijateljima Barneyja i Grace te našoj široj zajednici. Nastavit ćemo podržavati policiju na bilo koji način", napisali su sa sveučilišta.

Policija koristila elektrošoker

Na bdjenju na staroj tržnici u Nottinghamu u četvrtak navečer Webberova majka Emma rekla je okupljenima da "ne mrze nijednu rasu, vjeru ili boju kože" kao odgovor na napad. "Monstruozna osoba koja je uništila toliko života neće nas definirati i znam da će dobiti odmazdu koju zaslužuje", rekla je. "Međutim, ova zla osoba je upravo to. On je samo osoba. Molimo vas da ne gajite mržnju koja se odnosi na bilo koju boju kože, spol ili vjeru."

Policija iz Nottinghamshirea priopćila je da je, nakon što je izbo Coatesa, napadač dva puta uletio među pješake. "Pokušao je pregaziti čovjeka u četvrti Milton Street, koji je u teškom stanju u bolnici. Potom je pokušao pregaziti još dvoje pješaka na području Sherwood Streeta za koje se vjeruje da su zadobili lakše ozljede", priopćila je policija.

CaloCane je uhićen nakon što se kombi zaustavio, a policajci su koristili elektrošoker dok su ga privodili.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.