Ubijena socijalna radnica upozorila policiju: "Drežnjak nabavlja pištolj"

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

SOCIJALNA radnica Blaženka Poplašen koju je jučer ubio njezin korisnik upozorila je policiju da on nabavlja oružje nedugo prije ubojstva. 

Informacija je to koja je Indexu potvrđena iz dobro upućenog izvora. 

Kako nam priča taj izvor, nedugo prije nego što je brutalno ubijena, pismenim se putem javila policiji i upozorila ih da ubojica nabavlja pištolj. 

Upozorila policiju da ubojica nabavlja pištolj

"Bilo je i prije toga, no ona je nedugo prije ubojstva policiju upozorila da postoji rizik da bi mogao biti nasilan. Policija je čak obaviještena o saznanju da pokušava kupiti oružje. To je informacija koju Centar za socijalnu skrb nije doznao iz službenih izbora. Saznalo se da se on raspitivao u gradu za pištolj. Nije bilo brze reakcije policije. Ubijena socijalna radnica je bila njegova skrbnica, imala ovlast brinuti o stanju i pratila je njegovo stanje. I liječniku je dala informaciju da se stanje pogoršalo i upitala uzima li terapiju", priča izvor za Index. 

Kaže kako je njegova skrbnica policiju upozorila na Drežnjaka ne zbog straha za sebe, nego zbog straha da bi nešto mogao učiniti nekome drugome. 

"Nije ušao rastrojen, rekao je da mora dati Blaženki neke papire"

"Da se ona bojala za sebe, on ne bi tako lako ušao u Centar, nešto bi se poduzelo da se to onemogući. On nije došao rastrojen. Rekao je portiru: 'Moram dati Blaženki neke papire.' Ušao je kao milijun puta dosad. On nije nasumce pucao nego je dobro znao što će napraviti", ispričao je za Index dobro upućen izvor.

Index je jutros prvi objavio da je ubijena socijalna radnica prepoznala promjenu u ponašanju 61-godišnjeg Drežnjaka o kojem je izravno skrbila. Načelnik Policijske uprave osječke danas je potvrdio da je do njih došla informacija o promjeni ponašanja kod Drežnjaka. 

Policija priznala velike propuste, smijenjen načelnik đakovačke policije

Na konferenciji za medije nešto prije 21 sat policija je priznala velike propuste. Zbog toga što su ignorirali upozorenja o ubojica, smijenjen je načelnik đakovačke policije, a protiv njega i još trojice policajaca pokrenut je disciplinski postupak.

Komentar informacije da je ubijena socijalna radnica prijavila da ubojica nabavlja pištolj, potražili smo od Štefice Karačić, predsjednice udruge socijalnih radnika.

Predsjednica udruge socijalnih radnika: Ne možemo sami

"Iz ovih je informacija jasno da je Centar učinio sve što je mogao. Centar ne podnosi prijavu. Mi obavještavamo, podnosimo izvješće. Mi nismo oni koji mogu izravno djelovati u ovakvim situacijama. Moramo biti respektirani od drugih službi, ne možemo biti učinkoviti ako nismo. Ne možemo djelovati sami. To ne znači da ne možemo obaviti svoj posao, ali da bi ga do kraja obavili, mora funkcionirati cijela mreža u zajednici, inače rezultat nije do kraja učinkovit i može doći do ovakvih tragedija. Nama se događa da liječnik kaže da nam ne da informaciju jer kaže da je zaštićen liječničkom tajnom. To se nije prije događalo", izrazila je Karačić zabrinutost situacijom u sustavu socijalne skrbi u posljednje vrijeme. 

Nije bilo povoda

Kazala je kako je svjesna da postoje i oni u sustavu socijalne skrbi na čiji se rad može prigovoriti, ali da je generalna slika o ljudima koji rade taj posao iskrivljena. U ovom slučaju, dodala je, ne postoji nikakav povod za sumanuti čin.

"Uvijek se traži krivac kad se nešto dogodi, ali u konkretnoj situaciji se ne može naći uzrok u djelovanju socijalne radnice, njegove skrbnice. Ona je 19 godina predano i savjesno obavljala svoj posao, bez ijedne mrlje. Ovdje nije napravljeno ništa mimo želja tog čovjeka. Ovdje to nismo imali, nikakvog direktnog povoda nije bilo. Postoje i nekakve pretpostavke da je atmosfera hajke koja je kod takve osobe s takvim poteškoćama izazvala ovo. Sustav generira probleme, ne ljudi koji se trude raditi svoj posao", rekla je za Index predsjednica udruge socijalnih radnika.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.