Ubijena ruska aktivistica koja je istraživala zločine ruske vojske

ISTAKNUTA ruska aktivistica za ljudska prava, Natalie Estemirova, pronađena je mrtva u ruskoj republici Ingušetiji. Republika graniči sa Čečenijom, zemljom u kojoj se Estemirova bavila vrlo delikatnim slučajevima navodnih zlostavljanja i ubojstava od strane ruske vojske i milicije.

Rane govore o likvidaciji

Ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev izjavio je da je šokiran ubojstvom 50-godišnje aktivistice te je naredio hitno pokretanje istrage.

Natalie Estemirova u srijedu je oteta i ugurana u kombi dok je izlazila iz svoje kuće u glavnom gradu Čečenije, Groznom. Nakon nekoliko sati, tijelo žene, s prostrijelnim ranama u glavi i prsima, pronađeno je u Ingušetiji.

Estemirova je prije ubojstva radila na prikupljanju dokaza zbog sumnje da iza paljenja kuća u Čečeniji, ali i drugih, puno ozbiljnijih zločina, stoji ruska vojska i milicija. Radila je za rusku organizaciju za ljudska prava.

I njezine kolege ubijene

I proruski predsjednik Čečenije, Ramzan Kadirov, osudio je ubojstvo te obećao pomoć u istrazi. Oglasila se i Bijela kuća, rekavši da su u SAD-u duboko uznemireni i žalosni zbog ubojstva aktivistice.

Estemirova je radila s Annom Politkovskajom, koja je ubijena 2006. godine te sa Stanislavom Markelovom, koji je ubijen u siječnju ove godine.

Estemirova je dobila nagradu "Anna Politkovskaja" te nagrade švedskog i europskog parlamenta.

Istraživala navodne zločine ruske vojske

Dopisnik BBC-a iz Moskve, Rupert Wingfield-Hayes, rekao je da se Estemirova bavila istraživanjem stotinama slučajeva navodnih otmica, mučenja te likvidacija koje je, opet navodno, sprovodila ruska vojska i milicija u Čečeniji. 

Estemirova je samo posljednja u dugom nizu aktivista i odvjetnika na području ljudskih prava koji su ubijeni ili napadnuti u Rusiji. Krivci su, kaže BBC-ov novinar, rijetko privedeni ruci pravde.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.