U zadarsku bolnicu primljen 19-godišnjak iz Srbije, sumnja se da ima ospice

Foto: Wikipedia/Pixsell/Zvonimir Pandza

KAKO javlja portal Antena Zadar, jedna osoba sa simptomima ospica primljena je u Opću bolnicu u Zadru.

Tu informaciju potvrdio je i zamjenik ravnatelja Edi Karuc. Radi se o mladiću u dobi od 19 godina iz Srbije. On je na promatranju i liječnici se prema njemu odnose kao da ima ospice, mada postoji mogućnost da se ne radi o ospicama.

"Možemo potvrditi da je na Odjel za infektologiju Opće bolnice Zadar primljen pacijent sa simptomima infektivne bolesti. Gospodin je trenutno u obradi, a među ostalim, uzeti su i materijali za dokazivanje moguće infekcije virusom ospica. U svrhu predostrožnosti poduzete su sve mjere izolacije koje se inače primjenjuju u takvim slučajevima", stoji u odgovoru koji je Antena Zadar dobila iz bolnice u Zadru, a potpisuje ga zamjenik ravnatelja.

Postoji opasnost od širenja bolesti

Tim povodom razgovarali su i s doktorom specijalistom Alanom Medićem, voditeljem službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo u Zadarskoj županiji, o stanju procijepljenosti u toj županiji.

"Procijepljenost djece u prvim razredima osnovnih škola u Zadru je oko 95 posto, dok je u okolici skoro 100 posto. Možda se ne čini kako je baš tih 5 posto u gradu puno, no moram svakako naglasiti kako je veliki problem da se morbili prošire, no to je neminovno s obzirom na priljev radnika iz susjednih zemalja u kojima je epidemija ospica uzela maha", poručio je Medić i pojasnio kakva je praksa cijepljenja u Srbiji s obzirom na to da je pacijent koji je primljen u bolnicu u Zadru iz Srbije.

"U Srbiji je praksa cijepljenja djece do prve godine života s jednom dozom cjepiva i to je to. Kod nas u Hrvatskoj se djeca cijepe s dvije doze pa organizam stvori imunost do svoje 50-60 godine života. Dakako, uvijek postoje ekstremi pa imunološki sustav prestane biti imun već oko 30. godine", dodao je.

Upitan ima li smisla sada kad su ospice stigle do Zadra cijepiti djecu, odgovorio je da ima.

"Svakako je dobro pozvati roditelje da cijepe djecu protiv ospica. Ne treba uvijek gledati samo na zaštitu sebe i svojih bližnjih, trebamo voditi računa da postoje osobe koje su na kemoterapijama ili djeca mlađa od godine dana – oni se ne mogu zaštititi od morbila", dodao je za Antenu Zadar.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.