U Udbini otvoren Srpski kulturni centar. Pupovac: Ovdje se najmanje radi o zidovima

Screenshot: Google Street View

Srpsko narodno vijeće (SNV) večeras je svečano otvorilo Srpski kulturni centar (SKC) Udbina, centralnu kulturnu  (manjinsku) instituciju za taj dio Like, jedan od 40-tak sličnih projekata koje je SNV pokrenulo u posljednjih pet godina, priopćeno je iz SNV-a.

Otvorenju su nazočili Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a, Milan Uzelac, zamjenik ličko-senjskog župana, Anja Šimpraga, potpredsjednice Vlade RH i Boris Miloševića, zamjenika predsjednika SNV-a. 

Tijekom svečanog programa u Kulturnom centru, uprizorena je monodrama “Slušaj kako govori Sava Mrkalj” u izvedbi Dejana Stojakovića, a u glazbenom dijelu programa sudjelovali su članovi Srpskog kulturnog društva Prosvjeta.

Pupovac: Šansa za revitalizaciju društvenog života

“Kada govorimo o našim kulturnim centrima najmanje se radi o kvadratima i zidovima, puno više o onome što srpskoj zajednici u Hrvatskoj kulturni centri predstavljaju i simbolički i životno: šansu za revitalizaciju društvenog života u matičnim sredinama u kojima su izgurani i učinjeni nevidljivima", rekao je Milorad Pupovac, navode iz SNV-a.

Dodao je kako se "srpska zajednica, od 90-te  naovamo, naročito nakon 1995., suočila sa sasvim novom socijalno-političkom realnošću. Od 2018. godine sa Srpskim domom u Vukovaru i Srpskom kućom u Pakracu počinjemo razvijati zahtjevan i organizacijski i financijski program obnove ili izgradnje kulturnih centara Srba u Hrvatskoj kao novonastala manjina, ono što su druge manjine u Hrvatskoj imale još od jugoslavenskog vremena”, ustvrdio je Pupovac.

Napomenuo je kako je “samo na području Like već devet domova kulture, mjesnih domova obnovljeno i uređeno, bilo iznova sagrađeno, i to od Gornje Ploče, Mogorića, Vrebca, Lipova Polja, Doljana, Babina Potoka, Ličkog Petrovog sela, Debelog Brda, i od danas Udbine".

Šimpraga: Otvaramo mjesto novog znanja

Anja Šimpraga je istaknula kako je kulturni centra na Udbini jedan od brojnih srpskih kulturnih centara koji su izgrađeni, ili u gradnji.

“Udbina je mjesto susreta Ličana i Ličanki, mjesto naše velike i teške povijesti, ali i mjesto zajedničke budućnosti svih onih koji žive na ovim prostorima. Trendovi depopoulacije, odlaska ljudi , promjena u okolišu su opasnosti s kojima smo suočeni. Ovim kulturnim centrom otvaramo mjesto novog znanja, ono pokazuje našu vitalnost svim nabrojanim opasnostima usprkos”, poručio je Milan Uzelac.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.