U Srbiji u tjedan dana više od 115.000 zaraženih, potvrđena podvarijanta omikrona

Foto: EPA

SRBIJA je u posljednjih tjedan dana registrirala više od 115.000 novozaraženih koronavirusom, zbog čega stručnjaci epidemiološku situaciju ocjenjuju kao "upozoravajuću", a registrirani su prvi slučajevi podvarijante inačice virusa omikron nazvane BA.2.

O podvarijanti omikrona poznatoj kao BA.2 ili stelt u biti se ne zna mnogo, ali je do sada izvjesno da pokazuje kliničku sliku kao i omikron, rekla je za N1 Tanja Jovanović, profesorica Medicinskog fakulteta u Beogradu, na kojem se radi sekvenciranje genoma koronavirusa SARS-CoV-2.

Ova podvarijanta prvi put se javila u Aziji

"U pitanju je zahtjevna molekularna metoda, ali je važna jer prati aktivnost virusa i njegovu promjenjivost. Zahvaljujući tome uspjeli smo definirati sve varijante virusa koje su bile prisutne u našoj populaciji, uključujući i ovu podvarijantu omikrona, odnosno BA.2", rekla je Jovanović.

Ova podvarijanta prvi put se javila u Aziji, na Filipinima, koncem studenog 2021. i proširila se na Europu, a nedavno su je registrirale i australske zdravstvene vlasti. Razumljivo je da se brzo širi jer je ova podvarijanta povećala svoju infektivnost i širi se za jedan i pol put lakše nego izvorni omikron, ocijenila je Jovanović.

Ona je upozorila da BA.2 "probija vakcinalni imunitet i prirodni imunitet" te "može inficirati osobe koje su u prethodnom razdoblju ili preboljele infekciju ili su cijepljene". "Sekvence označene kao BA.2 do danas je u GISAID unijelo 57 zemalja, objavio je prije nekoliko dana WHO dodajući da u nekim zemljama ta podvarijanta sada čini više od polovice sekvenci omikrona.

WHO: Zasad se malo zna o podvarijantama 

WHO je priopćio da se za sada malo zna o razlikama među podvarijantama te poziva da se provedu istraživanja o karakteristikama virusa, posebno njegovoj zaraznosti, sposobnostima izbjegavanja proteina imunološkog sustava i virulentnosti.

Nekoliko najnovijih studija pokazalo je da je podvarijanta BA.2 zaraznija od originalnoga omikrona. U Srbiji su u srijedu registrirana 12.532 slučaja zaraze, a umrlo je 58 oboljelih, objavilo je ministarstvo zdravlja. Povećan je broj hospitaliziranih, s 4425 u utorak na 4489 u srijedu, a na respiratorima su 174 pacijenta, šest više nego jučer.

Od početka pandemije u Srbiji je registrirano više od 1.8 milijuna zaraženih koronavirusom, a službeno je prijavljen 14.171 smrtni ishod covida-19. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.