U Splitu zamolio ženu da mu "usitni" 50 eura. Na novčanici pisalo "movie money"

Foto: Pixsell/Sanjin Strukic

Splitska policija objavila je kako je prošlog tjedna zaprimila prijavu da je na području Splita nepoznati muškarac pristupio ženi i zamolio da mu "usitni" 50 eura. Ispostavilo se da je novčanica bila lažna. 

Oštećena mu je, ne sluteći prevaru, razmijenila novac, objavila je policija. Žena je, stoji u priopćenju, naknadno utvrdila da je na navodnoj novčanici istaknut natpis "movie money", odnosno "filmski novac" te da se ne radi o pravom novcu. U tijeku je kriminalističko istraživanje, navodi policija.

Policija upozorava građane i trgovce da prilikom preuzimanja novčanica budu dodatno oprezni, a svaku sumnju u njihovu originalnost odmah prijave policiji na broj 192.

Kako prepoznati novac koji se koristi na snimanju filmova?

U ovom slučaju radi se o papiru koji se koristi kao rekvizit prilikom snimanja limova, serija i slično i najčešće je izrađen od klasičnog papira, objavila je policija.

Kada takvu novčanicu uzmete u ruku, ona ne šuška kao prava koja je izrađena od specijalnog, pamučnog papira, navodi policija. Također, filmski novac nema zaštitnih obilježja, kao što su vodeni znak, zaštitna nit i drugo, dodaju. Dodatne informacije o zaštiti i provjeri zaštitnih obilježja novčanica eura možete pronaći na stranicama Hrvatske narodne banke, zaključuje se u priopćenju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.