U Slavoniji je 2012. umrla beba. Socijalne radnice napredovale, još im se sudi

Screenshot: Ivica Galovic/PIXSELL

SLUČAJ dvogodišnje djevojčice iz Klaićeve ponovno je otvorio pitanje rada socijalnih radnika i Centra za socijalnu skrb u Hrvatskoj.

Roditelji su uhićeni, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike poslalo je u Novu Gradišku inspekciju, ali postavlja se više pitanja, ključno - ono o odgovornosti.

Tko je odgovoran za sve što se dogodilo i je li se to pravovremenom intervencijom moglo spriječiti te hoće li i tko odgovarati?

Tromjesečna beba dovedena mrtva u bolnicu, policija otkrila stan roditelja u kojem je bilo i ljudskog izmeta

Vrlo sličan slučaj dogodio se 2012. godine kada je mlada žena u Slavonskom Brodu dovela u bolnicu mrtvu tromjesečnu bebu. Jutarnji je tada pisao da je bila očigledno pretučena, a s njom je došao i otac djeteta koji je djelatnicima bolnice, prema izjavama osoblja, radio probleme. Kazali su da je bio izrazito nasilan, a majka prepuna modrica. 

Pozvana je policija koja je odmah izašla na intervenciju i u njihovom stanu, u kojem su živjeli kao podstanari, pronašla još i 2,5-godišnju zlostavljanju i pothranjenu djevojčicu, njezinu četverogodišnju sestru i polubrata. 

Kasnije se doznalo da su uvjeti u tom stanu bili u najmanju ruku šokantni. Kad je vlasnik stana nakon tragičnih događaja uspio ući u stan (do tada ga podstanari nisu puštali unutra), imao je što vidjeti - osim velikog nereda i prljavštine, šokirao ga je ljudski izmet koji su dojučerašnji stanari ostavljali po svim prostorijama.

Susjedi se prepričali da su primijetili da su djeca zapuštena i pothranjena, a u rijetkim trenucima kad su otac i majka izlazili, često bi se samo spustili u podrum gdje su konzumirali alkohol. 

"Znali smo iza njihovih vrata čuti kako djeca traže jesti, a česte su bile i pljuske. Roditelji su jako rijetko izlazili iz stana, dok unutra nije ulazio gotovo nitko. Nekoliko puta prije ovog događaja zvonila im je policija, ali nisu im htjeli otvoriti. Jednako tako unutra nisu puštali ni vlasnika stana, a za nekoliko mjeseci podstanarstva nisu mu platili ništa. Jednostavno su na prevaru ušili unutra, majka je bila trudna kad su useljavali pa ih je vlasnik pustio bez ugovora kako bi trudnica i mala djeca što prije dobili krov nad glavom. Iza te obitelji ostala je pustoš u stanu, ali najgore je ono što se događalo djeci...", ispričali su susjedi tada za Posavsku Hrvatsku, i sami začuđeni kako o cijelom događaju odmah nije obaviještena javnost.

Ministarstvo o svemu obaviješteno šokantnim anonimnim mejlom

Tadašnje Ministarstvo socijalne politike i mladih zaprimilo je na samu Staru godinu šokantan anoniman mejl u kojem je pisalo: "Imam 2,5 godine, pretučena sam, izgledam kao da sam stigla iz logora". Tako su i doznali za taj slučaj prije nego što je sve dospjelo u javnost. Mejl je bio poslan iz bolnice u Slavonskom Brodu, po svemu sudeći od zaprepaštenih djelatnica šokiranih onime što su tog dana vidjele.

Za propust u slučaju iz Slavonskog Broda odgovarale su četiri socijalne radnice kojima se već godinama sudi zbog toga, ali su i dalje ostale zaposlene u Centru. 

Socijalne radnice nakon svega nastavile raditi i napredovale su

Zbog smrti tromjesečne bebe 27. prosinca 2012. te zlostavljanja drugog djeteta, njihovi roditelji S. D. i S. H. osuđeni su na zatvor, a inspekcija tadašnjeg Ministarstva socijalne politike utvrdila je da su nemarom djelatnica CZSS-a Slavonski Brod Ružice Galiste, Anke Bogdanović, Blaženke Grgić, kao i tadašnje ravnateljice Centra Sanje Turčinović, djeca dovedena u životnu opasnost.

> Djeca su umrla zbog propusta socijalnih radnica. One su napredovale

Teretilo ih se za propuste i slabu koordinaciju na poslu što je rezultiralo drastičnim posljedicama za obitelj koju su trebale nadzirati.  Prvo su dobile otkaz, no Upravno vijeće Centra ih je vratilo na posao, gdje su nastavile raditi. I ne samo da su ostale raditi, već su i napredovale.

Kako smo pisali prije tri godine, socijalna radnica Ružica Galista je 17. svibnja 2018. imenovana sudskim vještakom, a s Ankom Bogdanović je 2015. imenovana voditeljicom projekta "Mreža socijalnog volontiranja Brodsko-posavske županije".

U svom iskazu na sudu monstruozni otac je rekao da mu nitko nije dolazi kući provjeriti uvjete u kojima djeca žive. Prijetio je da "će ih baciti s petog kata ako mu još jednom dođu na oči". Inače, riječ je o muškarcu koji je otac devetero djece te koji je maltretirao sve tri žene s kojima je bio.

Navodno je brigu za djecu bio spreman ponuditi njihov ujak, ali socijalne radnice nisu učinile ništa da se to i dogodi. 

Suđenje još traje, devet godina nakon tragedije

Suđenje je iz Slavonskog Broda premješteno u Osijek, a na zahtjev prvooptužene Sanje Turčinović zatvoren je za javnost. 

Državno odvjetništvo za bivšu ravnateljicu Sanju Turčinović i socijalnu radnicu Ružicu Galistu traži kaznu zatvora od osam mjeseci ili uvjetno dvije godine, a za druge dvije socijalne radnice, Anku Bogdanović i Blaženku Grgić, zatvor u trajanju od šest mjeseci ili uvjetno dvije godine.

U međuvremenu, ravnateljica Centra Turčinović je smijenjena s te funkcije, ali je, kako smo pisali prije dvije godine, kao i njene kolegice, ostala raditi u Centru. Šest i pol godina nakon tragedije, nitko za istu nije odgovarao, a socijalne radnice ostale su na poslu. 

Telegramu je potvrđeno da su prvostupanjskom presudom sve četiri socijalne radnice oslobođenje krivnje, ali Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku na to se žalilo. Visoki sud žalbu je prihvatio, pa bi ponovljeni postupak trebao započeti krajem ovog mjeseca. Dakle, devet godina nakon smrti tromjesečne bebe. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.