U SAD-u u nekim namirnicama za djecu nađena visoka razina otrovnih metala

Foto: 123rf

AMERIČKI istražitelji pronašli su "opasne razine otrovnih teških metala" u određenim dječjim namirnicama koje bi mogle prouzrokovati neurološka oštećenja, stoji u danas objavljenom izvješću.

Stručnjaci su analizirali sastav dječje hrane koju proizvodi Nurture Inc, Hain Celestial Group Inc, Beech-Nut Nutrition i Gerber; podružnica Nestlea, navodeći da su "jako zabrinuti" jer su Walmart Inc, Campbell Soup Co i Sprout Organic Foods odbili surađivati za vrijeme istrage.

U izvješću se navodi da su interni standardi kompanija "dopustili opasno visoke razine otrovnih teških metala" te su istražitelji pozvali američke regulatore da odrede koje su točno maksimalne razine otrovnih teških metala dozvoljene u dječjoj hrani i zamolili proizvođače da testiraju proizvode na teške metale, a ne samo na sastojke.

Komentar kompanija

Zastupnik Raja Krishnamoorthi, demokrat koji je predvodio panel koji je objavio izvješće, rekao je kako "ti proizvođači svjesno prodaju dječju hranu koja sadrži visoke razine otrovnih teških metala".

Glasnogovornik američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) kazao je kako agencija upravo pregledava izvješće, piše Reuters.

Kompanija Campbell je na svojoj web stranici navela da su njeni proizvodi sigurni i da surađuje u istrazi.

Walmart je priopćio kako je odboru dostavio tražene informacije u veljači 2020. i da kasnije nije primio dodatne upite. Dodao je kako zahtijeva od dobavljača proizvoda s privatnom robnom markom da se pridržavaju vlastitih internih specifikacija, "što za hranu za bebe i malu djecu znači da razine moraju biti ispod granica koje je utvrdio FDA".

Predstavnik Gerbera rekao je da se dotični elementi prirodno javljaju u tlu i vodi u kojima se uzgajaju usjevi i dodao da su potrebni daljnji koraci "kako bi se njihova prisutnost svela na najmanju moguću mjeru".

"Dječja hrana koja sadrži otrovne teške metale nema upozorenje za roditelje"

"FDA nije poduzeo prave mjere. Do dandanas dječja hrana koja sadrži otrovne teške metale nema prikladne naljepnice ni upozorenja roditeljima. Proizvođači mogu slobodno testirati samo sastojke ili, za veliku većinu dječje hrane, uopće ne provoditi testiranje", navodi se u izvješću.

FDA navodi da su anorganski arsen, olovo i živa opasni, posebno za dojenčad i djecu. No, izvješće je pokazalo da je "u 100% testirane hrane za bebe tvrtke Hain razina anorganskog arsena bila viša nego što je to tvrtka procijenila na temelju ispitivanja pojedinačnih sastojaka".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.