U ovom je gradu najam gradskog stana jeftiniji od pereca - 1,53 kune za kvadrat

Screenshot: Nova TV

DOK u Zagrebu država ovih dana po cijelome gradu nudi 21 stan različite kvadrature, ali i stanja, za petogodišnji najam po simboličnim cijenama – već od 15 kuna po četvornome metru mjesečno, pa je tako najam najmanjeg, od 17,5 kvadrata, a time i najjeftinijeg, samo 262 kune, a najvećeg (81 kvadrat) 1216 kuna, u Đakovu su svi takvi, gradski, socijalni, stanovi popunjeni.


Ukupno ih je, kaže gradonačelnik Zoran Vinković, 15-ak i uglavnom su njihovi korisnici građani slabijeg imovinskog stanja, socijala, većinom starija populacija, a zbog ispunjavanja dohodovnog cenzusa po članu obitelji, nerijetko su i korisnici drugih oblika gradskog socijalnog programa, kao što je nabava ogrjeva i dr. Ti se stanovi nalaze po cijelome gradu, piše Glas Slavonije.

Manji dio ih je u stambenim višekatnicama, a najviše u starim kućama sa, u pravilu, jednim/dva ulična stana te više dvorišnih stanova. Đakovački socijalni stanovi od najjeftinijih stambenih jedinica u Zagrebu iz te skupine jeftiniji su čak - deset puta!

"Cijena kvadrata takvog stana u Đakovu je 1,53 kune mjesečno. Nešto je tih stanova prešlo iz nekadašnjeg Stambenog fonda, a nešto je vezano uz socijalne slučajeve", kaže Vinković.

Usporedbe radi, cijena najma njihova kvadrata jednaka je cijeni jednog pereca - 1,5 kuna.
Najmanji stan je 65, a najveći 124 četvorna metra, što znači da mjesečna najamnina najmanjeg nije ni 100 kn – 99,45, a najvećeg je, najskupljeg – 189,72 kune!

Starih su datuma gradnje, a prošlost im se veže uz nekadašnje gospodarske, obrtničke aktivnosti u gradu, a oni u stambenim višekatnicama su noviji i nešto boljeg općeg stanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.