U Osijeku zbog smrti trudnice na uvjetne kazne osuđeno troje ginekologa

OSJEČKI Općinski sud za smrt 23-godišnje trudnice Aleksandre Demartin na uvjetne kazne osudio je ginekologe iz Kliničke bolnice Osijek Ivana Vlahovića, Mirjanu Rubin i Renatu Bećarević.

Vlahović je dobio osam mjeseci zatvora uz uvjet od tri godine, a Rubinova i Bećarevićeva po 11 mjeseci uz uvjet od četiri godine. Aleksandrina obitelj je zadovoljna osuđujućom presudom, no željeli su da krivci završe u zatvoru što ovom nepravomoćnom presudom nisu dobili.

Ginekolozi na suđenju potvrdili pogrešku troje liječnika

Kada je Aleksandra 15. ožujka 2004. godine došla na Odjel ginekologije imala je probleme sa slabijim krvarenjem, a umrla je dva dana nakon toga. Liječnici su, po presudi, krivi zbog toga što nisu na vrijeme uočili pogoršanje zdravstvenog stanja te nisu po pravilima liječili pacijenticu, a to bi značilo i obavljanje medicinski induciranog pobačaja.

Obrana je tvrdila kako "nesavjesnog liječenja" nije bilo, jer pacijentica nije potpisala dopuštenje za provođenje medicinskih intervencija te abortusa. Suprug poginule tvrdi kako je pristao na abortus, a njemu se nije protivila niti Aleksandra te da nisu potpisali nikakav dokument u kojem bi ga odbijali. Ugledni hrvatski ginekolozi na suđenju su potvrdili postojanje medicinske pogreške, a osuđeni trojac danas se nije pojavio na izricanju presude.

I.Kri.
Foto: Vlado Kos/Cropix

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.