U Njemačkoj za 3 godine zaradio mirovinu za koju bi u Hrvatskoj radio 30 godina

Ilustracija: Miranda Cikotic/PIXSELL

KAKO javlja Glas Slavonije, naišli su na jedan slučaj umirovljenika koji je za tri godine rada u Njemačkoj zaradio mirovinu za kakvu bi u Hrvatskoj morao raditi 30 godina.

Javljaju kako se radi o Ivanu Šalkoviću iz Bukvika kraj Orahovice. On je sedamdesetih godina otišao na privremeni rad u Njemačku, a zbog obiteljske situacije se morao vratiti.

"Da nemam ovu njemačku mirovinu, teško bismo živjeli"

"U Njemačkoj sam skupljao sekundarne sirovine, otpad i malo radio na ‘baušteli‘. Nikada se ne bih vratio iz Njemačke da me supruga nije ostavila i devetomjesečnoga sina dala mojoj majci. Mukotrpno sam radio, ali sam bio plaćen. A po povratku u Hrvatsku radio sam u ciglani i u poljoprivrednom poduzeću Orahovica te skupio 30 godina staža. Hrvatska mirovina prvo mi je bila 1350 kuna, a sada iznosi 1902 kune. Njemačka je bila 86 eura, a nedavno sam dobio rješenje na iznos mirovine od 204 eura. Da nemam ovu njemačku mirovinu, teško bismo sadašnja supruga i ja živjeli i školovali našeg sina. Isplati se ići van raditi te tako osigurati dostojanstven život u Hrvatskoj", zaključio je sada 69-godišnji Šalković.

Kako javlja Glas Slavonije pozivajući se na pravne stručnjake, za stjecanje prava na mirovinu potrebno je u Njemačkoj raditi najmanje pet godina. No iako Ivan u načelu ne ispunjava uvjete u okviru nacionalnog mirovinskog sustava u Njemačkoj, jer je tamo radio samo tri godine, Nijemci su u obzir uzeli i njegov radni staž u Hrvatskoj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.