U Mjanmaru otvorena vatra na prosvjednike, ubijeno najmanje devetero ljudi

Foto: EPA

NAJMANJE devet osoba ubijeno je u vatri koju su sigurnosne snage otvorile na prodemokratske prosvjednike u Mjanmaru gdje je vojna hunta pritvorila najmanje šest novinara te fotografa agencije Associated Press tereteći ga za kriminal.

Kako prenosi Reuters, tinejdžer je ubijen u Myingyanu, no najviše žrtava ima u središnjem gradu Monywa, gdje je ubijeno petero ljudi, rekao je Ko Thit Sar, urednik lista Monywa Gazette.

Mjanmar je u kaosu od 1. veljače kada je vojska izvela puč i zaustavila napore prema demokraciji nakon gotovo 50 godina vojne vladavine zbog čega su slijedile osude zapadnog svijeta, a u susjedstvu vlada sve veća zabrinutost. 

Dvije su osobe danas ubijene u drugom najvećem gradu, Mandalayu, dodaje Reuters. Jedna od žrtava ubijena je hicem u glavu, a druga u prsa, kazao je liječnik za agenciju France Presse telefonski i zamolio da ne bude imenovan.

Reuters dodaje da je jedna osoba ubijena u najvećem gradu Yangonu, gdje su ljudi podizali barikade autogumama i bodljikavom žicom kako bi usporili policiju.

Suzavci, pravi meci, gumeni meci...

U središnjoj ulici Pansodan pločnike su oblijepili fotografijama čelnika vojne hunte Min Aung Hlainga nastojeći takvom taktikom usporiti sigurnosne snage koje izbjegavaju gaziti po njegovim portretima. 

Prosvjed u središnjem gradu Myingyanu također je postao nasilan jer su se sigurnosne snage sukobile s prosvjednicima. 

"Ispaljivali su suzavac i gumene metke, ali i pravo streljivo", rekao je volonter hitne pomoći za agenciju AFP i rekao da je ozlijeđeno najmanje deset osoba.

Protiv bivše čelnice Aung San Suu Kyi u ponedjeljak su podignute nove optužnice, mjesec dana pošto je stavljena u kućni pritvor i dan nakon krvavog prosvjeda protiv vojske čime je zaustavljen gotovo deset godina dug eksperiment prema demokraciji.

Međunarodni pritisak raste. Zapadne zemlje odgovorile su na akciju vojske sankcijama protiv generala, a Velika Britanija sazvala je za petak sastanak Vijeća sigurnosti UN-a.

Papa Franjo je danas poručio kako se nade naroda Mjanmara ne smiju ugušiti nasiljem te je pozvao na oslobađanje političkih zatvorenika. No hunta se oglušuje na globalne osude i na prosvjede odgovara sve većom primjenom sile, a sigurnosne snage koristile su se smrtonosnim oružjem protiv prosvjednika. Prosvjedi se održavaju svakodnevno, a u nedjelju je bio najkrvaviji dan otkako je vojna hunta izvela puč jer je prema podacima UN-a ubijeno najmanje 18 prosvjednika u cijeloj zemlji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.