U mandatu Joška Pare: Hrvatska rezidenciju u SAD-u prodala za 2, novi vlasnik za 5,5 milijuna dolara

Screenshot: Google maps/Street View, YouTube

REZIDENCIJA hrvatskog veleposlanika u Washingtonu prodana je u rujnu prošle godine novom vlasniku, koji ju je kupio za ukupno pet i pol milijuna američkih dolara.

Podaci su to javnih servisa za prodaju nekretnina, na kojima je stajalo i kako je Hrvatska službenu rezidenciju smještenu u četvrti Spring Valley prodala 2013. godine po cijeni od 2.245.000 dolara, ali i da je novi vlasnik uložio sredstva u kupljenu nekretninu.

Podatke o kupnji i prodaji službene rezidencije Indexu je dostavilo Ministarstvo vanjskih poslova.

"Kuća na adresi 4871 Glenbrook Road, NW, Washington DC 20016, kupljena je 1998. godine po cijeni od USD 1.450.000,00. Prodana je po cijeni od USD 2.245.000,00, rekli su za Index iz MVEP-a. U vrijeme kad je kupljenja veleposlanik je bio Miomir Žužul. Rezidencija je prodana u mandatu veleposlanika Joška Pare. Paro pak u njoj nikada nije ni stanovao.

Valja napomenuti i kako USD 1.450.000,00 u 1998. godini, nakon što se u obzir uzme inflacija, danas vrijedi preko USD 2.140.000,00.

"Veleposlanik Joško Paro je privremeno od travnja 2012. godine stanovao u hotelu. Od  rujna 2012. godine stanovao je u unajmljenom prostoru po cijeni od 7.000,00 USD mjesečno", kazali su u ministarstvu.


U rezidenciji boravila i Kolinda

U istoj je rezidenciji svojedobno boravila današnja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je u travnju 2008. otišla u SAD kao veleposlanica.

Objekt je inače izgrađen 1940. godine, a posljednji je put obnovljen i dograđen između 1995. i 1996. godine, otkad nisu rađeni veći zahvati.

Iz ministarstva vanjskih poslova za Index su potvrdili i kako je nakon prodaje stare rezidencije kupljena nova.

"Nakon prodaje stare rezidencije kupljena je nova, manja i funkcionalnija rezidencija na adresi 4608 Massachusetts Avenue, NW, nedaleko od prodane zgrade. Kupljena je za USD 2.000.000,00 pri čemu je stvorena razlika u korist Vlade RH od USD 245.000,00.

Za poslove kupoprodaje angažirana je jedna od  najvećih i najcjenjenijih američkih agencija za nekretnine COLDWELL BANKER. Zadaća agencije bila je da kuću proda i nađe za kupnju novu, manju kuću u rezidencijalnom dijelu Washingtona.

U SAD procjenu vrijednosti nekretnine daje agencija za nekretnine i to po tablicama vrijednosti nekretnina slične veličine i starosti u dijelu grada u kojemu se nalaze. Budući da se agent naplaćuje od postotka konačno postignute cijene (6%), u interesu je agenta i kupca postizanje najviše cijene.


Prodaja kuće s detaljnom dokumentacijom (na 48 stranica) koja sadrži sve podatke: od broja dotadašnjih vlasnika, ponuđenih i postignutih cijena u povijesti kuće, preko postojećih kućanskih aparata, stanja infrastrukture do koncentracije radioaktivnih elemenata u podrumu na desetak stranica, oglašena je u 8 medija, između ostalih i u New York Timesu. Svakom zainteresiranom kupcu, da bi bio siguran da je oglašena cijena tržišno realna, dostupna je evidencija o iskazanom interesu za oglašenu nekretninu na stranici Realtor.com, odnosno svatko zainteresiran može vidjeti koliki je i kakve vrste interes za određenu nekretninu.

Novi vlasnik renoviranjem podignuo vrijednost nekretnine za više od tri milijuna dolara?

Za bivšu rezidenciju  u Glenbrook Rd. u razdoblju od oglašavanja do prodaje interes je iskazalo 9.000 posjetitelja oglasa u 8 medija.

Tijekom dva vikenda održan je tzv. "Dan otvorene kuće", od kojih je jedan bio za agente drugih agencija za nekretnine, a drugi za građanstvo.

Konkretan interes za kupnju, temeljem fizičkog uvida u nekretninu iskazalo je 330 pravnih i privatnih osoba; uži interes za pregovaranje oko cijene 30-tak osoba, od kojih su 3 nudile cijenu ispod tražene, a jedna je ponudila platiti traženu cijenu", rekli su iz MVEP-a za Index.

Ipak, postavlja se pitanje je li moguće da je novi vlasnik zahvaljujući renoviranju uspio povećati vrijednost nekretnine za više od tri milijuna dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.