U Londonu nasmrt izbodeno četvero ljudi u pet dana. Što se događa?

Foto (fotografija Jaya Hughesa iz 2015.): Facebook/Jai Sewell

LONDON je potresao još jedan val smrtonosnih napada noževima: u zadnjih pet dana na taj je način ubijeno četvero ljudi, dvoje tinejdžera i dvoje odraslih, uključujući 15-godišnjaka.

15-godišnjak Jay Hughes ubijen je nožem ispred fast fooda u četvrtak, a 17-godišnjak Malcolm Mide-Madariola ubijen je ispred postaje metroa u petak, javlja BBC.

38-godišnji Rocky Djelal ubijen je u prepunom parku pored igrališta u Southwarku u srijedu, a još jedan neimenovani 22-godišnjak ubijen je u nedjelju u Bromleyju. 

Koliko je situacija ozbiljna, svjedoči i izjava gradonačelnika britanske prijestolnice Sadiqa Khana, u intervjuu za BBC, da će "za zaista značajan napredak trebati do 10 godina". 

118 ubojstava u Londonu od početka godine, napadi nožem povećali se 22%

Od početka godine u Londonu se dogodilo čak 118 ubojstava, od čega 73 noževima, a 12 vatrenim oružjem. To znači da je već premašio broj ubojstava u cijeloj 2017. kada je ubijeno 116 Londončana. To je opet manje od 154 ubojstva iz 2008., ali i više od 94 ubojstva iz 2014., kada je došlo do pada nasilja.

Prema posljednjim podacima Ureda za nacionalnu statistiku, napadi noževima porasli su 22% 2017.

Policijski zapovjednik Londona Stuart Cundy rekao je da su "stotine dodatnih policajaca na dužnosti na ulicama".

S druge strane, ministrica unutarnjih poslova Victoria Atkins komentirala je kako se borba protiv nasilnog kriminala "ne svodi samo na policijske brojeve" i dodala da njeno ministarstvo koristi "sveobuhvatni pristup" u suzbijanju nasilnog kriminala.

"Droga je veliki faktor u ovom porastu, znamo da je ozbiljni organizirani kriminal također veliki faktor. Zbog toga se ne fokusiramo samo na strategiju za ozbiljno nasilje, već i na strategiju za organizirani kriminal kako bismo udarili na oba kraja ciklusa nasilnog kriminala", rekla je Atkins.

Kako bi se gradske vlasti učinkovitije uhvatile u koštac s ovom epidemijom smrtonosnog nasilja, u rujnu je uspostavljena Londonska jedinica za redukciju nasilja, po uzoru na sličan odjel u Glasgowu, gdje se pristup nasilju kao problemu javnog zdravlja i "zaraze koja inficira zajednice" pokazao uspješnim.

Samo 3,3 policajca na tisuću Londončana

Posebno je zabrinjavajuće da je, s eskalacijom nasilja, istovremeno došlo i do ozbiljnog pada broja policajaca na tisuću stanovnika Londona: 3,3 na tisuću stanovnika, što je 19% manje nego 2010. i na najnižoj razini od 1998.

Djeca već u osnovnoj školi danas nose noževe, a za rješavanje ovog problema mogla bi biti potrebna generacija, upozorio je Khan. Dodao je da bi lokalne vlasti trebale snažnije zahtijevati dodatna sredstva za rad policije od države. 

"Vidjeli su u Škotskoj ovo što sada viđamo u Londonu, gdje djeca u osnovnoj školi misle ne samo da je u redu nositi nož, nego im to daje osjećaj pripadanja, pridruživanje kriminalnoj bandi daje im osjećaj sigurnosti. Svi mi trebamo iskoristiti resurse koje imamo na raspolaganju kako bismo se pozabavili s ovim užasom", zaključio je Khan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.