U krvi otkriveno što razlikuje stogodišnjake od drugih

Foto: Shutterstock

STOGODIŠNJACI su još početkom 20. stoljeća bili vrlo rijetki, no posljednjih desetljeća postali su najbrže rastuća demografska skupina u svjetskoj populaciji.

Njihov broj se od 1950-ih svakih deset godina otprilike udvostručuje.

Od početka 20. stoljeća, zahvaljujući ponajviše napretku u medicini i boljim uvjetima života, do danas je jako poraslo i očekivano trajanje života, gotovo se udvostručilo (grafikon dolje).

Potraga za tajnama dugovječnosti

Pitanje starenja i dugovječnosti, odnosno što znači zdrav i dug život, ljude intrigira tisućljećima. O tome su pisali još Aristotel i Platon prije više od 2300 godina.

Međutim, razotkrivanje tajni koje stoje iza iznimne dugovječnosti nije lako. Ono uključuje razotkrivanje složenog međudjelovanja genetske predispozicije koju nasljeđujemo i čimbenika u načinu života. Ovo potonje uključuje pak sve od prehrane, preko tjelovježbe, do raznih stresova i nezdravih navika poput pušenja i konzumiranja alkohola.

U tom kontekstu dugovječni ljudi, 90-godišnjaci i 100-godišnjaci, postali su posebno zanimljivi za znanstvena istraživanja.

Studija na golemom uzorku

Jedno novije istraživanje, objavljeno u časopisu GeroScience, otkrilo je na koji način na dugovječnost utječu neki uobičajeni biomarkeri poput kolesterola i glukoze koji se mogu mjeriti u krvi i uspoređivati. Svi ti markeri u ranijim su studijama bili povezani s određenim zdravstvenim rizicima.

U najvećem dosad provedenom istraživanju međunarodni tim znanstvenika iz Švedske, Japana i Njemačke usporedio je biomarkere koji su tijekom dužeg razdoblja u životu bili mjereni među iznimno dugovječnim ljudima i njihovim kraće živućim vršnjacima.

Kako bi otkrili koji su faktori igrali ključnu ulogu u tome, znanstvenici su usporedili biomarkere 44.000 Šveđana iz skupine nazvane AMORIS (Apolipoprotein MOrtality RISk) koji su prošli kroz procjene zdravlja u dobi od 64 do 99 godina. Njihovi podaci prikupljeni su iz švedskog registra. Među njima je 1224 ljudi, odnosno njih 2.7% doživjelo 100 godina, od kojih su čak 85% bile žene.

"Unatoč tvrdnji da slučajnost igra važnu ulogu u postizanju iznimne dugovječnosti, opetovano se pokazalo da su stogodišnjaci već ranije u životu odabrana skupina s manje invaliditeta, komorbiditeta, hospitalizacija i boljom kognitivnom funkcijom u usporedbi s nestogodišnjacima", pišu u uvodu rada autori.

12 istraženih biomarkera

U studiji je analizirano 12 biomarkera iz krvnih nalaza povezanih s upalama, metabolizmom, funkcijom jetre i bubrega, kao i s potencijalnom pothranjenošću i anemijom. Sve to povezano je s podacima o starenju i smrtnošću među sudionicima.

Biomarker povezan s upalom bila je mokraćna kiselina koja nastaje raspadom stanica i povezana je s konzumacijom hrane bogate nukleinskim kiselinama, prije svega mesne hrane.

Analizirani su i markeri povezani s metaboličkim statusom i funkcijom, uključujući ukupan kolesterol (zbroj tzv. dobrog HDL i lošeg LDL) i glukozu, te markeri povezani s funkcijom jetre, kao što su alanin aminotransferaza (Alat), aspartat aminotransferaza (Asat), albumin, gama-glutamil transferaza (GGT), alkalna fosfataza (Alp) i laktat dehidrogenaze (LD).

U studiji je također praćen kreatinin kao marker bubrežne funkcije te željezo i ukupni kapacitet vezanja željeza, koji su povezani s anemijom.

Konačno, znanstvenici su istražili i albumin, biomarker povezan s prehranom.

Rezultati istraživanja

Istraživanje je pokazalo da su ljudi koji su doživjeli stoti rođendan od svoje šezdesete nadalje imali niže razine glukoze, kreatinina i mokraćne kiseline. Pritom je posebno zanimljivo da, iako se srednje vrijednosti za većinu biomarkera kod stogodišnjaka i nestogodišnjaka nisu značajno razlikovale, stogodišnjaci su rijetko imali ekstremno visoke ili ekstremno niske vrijednosti.

Primjerice, vrlo mali broj stogodišnjaka imao je ranije u životu razinu glukoze iznad 6.5 mmol/L (optimalna razina natašte je manja od 6.5 mmol/L).

Studija je pokazala da su mnogi 100-godišnjaci i nestogodišnjaci imali brojne markere izvan raspona vrijednosti koji se smatra normalnim, odnosno zdravim. No, autori ističu da je razlog tome činjenica da su referentni rasponi postavljeni na temelju mlađe i zdravije populacije.

Sedam ključnih biomarkera

Rezultati studije pokazali su da su svi analizirani biomarkeri osim dva – alanin aminotransferaze i albumina, bili povezani s iznimnom dugovječnošću, čak i nakon što su u obzir uzeti dob, spol i teret bolesti sudionika.

Ljudi koji su imali najniže razine ukupnog kolesterola i željeza imali su manje šanse doživjeti stotu, baš kao i oni s višim razinama glukoze, kreatinina, mokraćne kiseline i markera za funkciju jetre.

Razlike su za neke biomarkere bile prilično male, a za druge značajne.

Primjerice, za mokraćnu kiselinu razlika je bila 2.5 postotnih bodova. To znači da su ljudi u skupini s najnižom razinom mokraćne kiseline imali 4% šanse da navrše stotu, dok su oni u skupini s najvišom imali više nego dvostruko manju - samo 1.5%.

Povoljno djelovanje kolesterola

Posebno je interesantan nalaz prema kojem su se više ukupne razine kolesterola pokazale povoljnima za iznimnu dugovječnost.

Autori u zaključku rada priznaju da je to u suprotnosti s kliničkim smjernicama u vezi s razinama kolesterola, no ističu da je to s druge strane sasvim u skladu s brojnim ranijim studijama koje su pokazale da je visok kolesterol općenito povoljan u kontekstu dugovječnosti u dubokoj starosti.

"Prethodno presječno istraživanje uspoređivalo je razine kolesterola među potomcima iznimno dugovječnih osoba i kontrolne skupine iste dobi te je pronašlo nešto više razine kolesterola među potomcima nego u kontrolnoj skupini", navodi se u diskusiji rada uz referencu na studiju objavljenu u uglednom časopisu JAMA.

Male, ali indikativne razlike

Autori smatraju da razlike koje su otkrili, unatoč tome što su relativno male, ipak sugeriraju moguću vezu između metaboličkog zdravlja, prehrane i iznimne dugovječnosti.

Napominju da studija ne omogućuje nikakve zaključke o tome koji su čimbenici životnog stila ili geni odgovorni za zabilježene vrijednosti biomarkera.

"Međutim, razumno je misliti da faktori kao što su prehrana i unos alkohola igraju ulogu... Činjenica da se razlike u biomarkerima mogu uočiti dugo prije smrti sugerira da bi i geni i stil života mogli igrati ulogu", zaključuju autori.

***

Novu knjigu Indexovog znanstvenog novinara Nenada Jarića Dauenhauera, koja tematizira najkontroverznije i najzanimljivije teme u znanosti poput klimatskih promjena, pseudoznanosti, pandemije, GMO-a i nuklearki, možete nabaviti ovdje.

Knjiga se sastoji od tekstova našeg novinara objavljenih kroz više godina rada na Indexu.

Objavljuje Index VijestiSubota, 5. studenoga 2022.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.