U klizištu u Kini nestala 21 osoba, zemlja se bori s teškim poplavama



U KLIZIŠTU uzrokovanom jakim pljuskovima na jugu Kine nestala je 21 osoba, čime se broj stradalih u najgoroj sezoni poplava u više od deset godina povećava. Sezona poplava u Kini bi trebala postati još gora jer se predviđa još nevremena.

Spasilačke ekipe traže 21 nestalu osobu u okrugu Hanyuan u provinciji Sečuan, javila je kineska agencija Xinhua. Kamenje i blato zatrpalo je 58 kuća, a oko 4000 seljana je moralo biti evakuirano iz svojih domova.

Situacija loša

Ove je godine u poplavama u Kini poginulo najmanje 823 osobe, 437 je nestalo, a materijalna šteta se procjenjuje na preko 20 milijardi dolara, javio je Državni ured za prevenciju i kontrolu suša i poplava.

Na dvadesetak velikih rijeka bilježi se rekordni vodostaj, a uvedene su izvanredne mjere zaštite od poplava. Diljem tokova Yangtzea, Jialinga, Hana, Huaija i Huang He postavljaju se nasipi, a samo na rijeci Huai, poznatoj po poplavama, vodostaj je 1,5 metara iznad kritičnog.

Bit će još gore

Tri četvrtine kineskih provincija ove je godine pogođeno poplavama, a 25 rijeka je zabilježilo rekordno visoke vodostaje. Ukupna šteta se procjenjuje na 22 milijarde, a zbog poplava i klizišta je uništeno 680.000 domova.

Vodostaj na ogromnoj brani Tri klanca, koja je izgrađena kako bi spriječila poplave diljem toka Yangtzea, došao je do svoje rekordne razine. Brodski promet na brani je drugi put ovaj mjesec zaustavljen, a očekuje se da će vodostaj zabilježiti vrhunac sutra.

Brana tri klanca ove je godine spriječila katastrofu kao što je bila ona iz 1998. godine, ali jasno je da nije čarobno rješenje. Prije 12 godina je vodostaj bio nešto niži nego danas, ali zbog nedostatka brane je u poplavama poginulo 4150 ljudi, a 18 milijuna je evakuirano.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.