U Kini počela konferencija o bioraznolikosti. Izvršna tajnica: Ovo je trenutak istine

Foto: EPA

MEĐUNARODNA zajednica je pred "trenutkom istine" u zaštiti prirode, upozorila je izvršna tajnica Konvencije o biološkoj raznolikosti (CBD) Elizabeth Maruma Mrema u prigodi otvorenja COP15 o bioraznolikosti.

Petnaesta UN-ova Konferencija stranaka (COP) Konvencije o biološkoj raznolikosti počela je u Kunmingu, u Kini, u nazočnosti predstavnika kineske vlade, CDB-a i izaslanstava. Istodobno se održava i putem interneta.

COP15 ima dva dijela, prvi se održava od 11. do 15. listopada, a drugi je od 25. travnja do 8. svibnja 2022. predviđen u fizičkom obliku u Kunmingu, gdje će biti nazočna sva izaslanstva 196 članica CDB-a. Takav je format izabran nakon niza izvješća o epidemiji covida-19.

"Premda je ostvaren uspjeh i napredak, nije bilo potrebnog pomaka kako bi se zaustavio nestanak biološke i životinjske raznolikosti na Zemlji, kakvom upravo svjedočimo", upozorila je Maruma Mrema u Kini.

Trenutak istine

"Ovo je naš trenutak istine. Želimo li do 2050. ostvariti san o skladnom suživotu s prirodom, moramo u ovom desetljeću raditi na tome da zaustavimo i okrenemo trend nestanka bioraznolikosti", istaknula je.

Tekst predstavljen u srpnju, koji je polazište za raspravu, sadrži četiri velike zadaće do 2050.

Ciljevi obuhvaćaju financijsko pitanje i mjere za provedbu obveza koje zemlje preuzmu.

U Pekingu će se 12. i 13. listopada održati online summit na kojemu će govoriti predsjednici država i vlada i ministri.

Europska unija je u priopćenju istaknula da će se zauzimati za to da "svi ekosustavi u svijetu budu primjereno obnovljeni i zaštićeni do 2050., za zaštitu "najmanje 30 posto kopna i oceana do 2030." te za procese kontrole i financiranja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.