U Istri pronađena živa periska

Foto: Facebook

PULSKI Aquarium objavio je na Facebooku da je u moru kod Banjole u Istri pronađena živa periska. Iz Akvarija kažu da je riječ o Pinni nobilis ili Atrini fragilis.

Perisku su pronašli suradnici pulskog Akvarija iz Austrije Felix Hops i Sabine M. Probst iz DiveDickta. Perisku su uočili roneći na 17 metara dubine.

Tri vrste periski u Jadranu

"U suradnjom s PMF-om i stručnjacima iz Španjolske još će se točno utvrditi kojoj vrsti pripada jedinka. Pretpostavlja se da se radi o Pinni nobilis ili Atrini fragilis. U Jadranu trenutno obitavaju tri vrste periski - Pinna nobilis, Pinna rudis, Atrina fragilis.

Pinna nobilis - trokutastog oblika, zaobljena pri vrhu, bodlje su nježne i gusto raspoređene i izraženije. Atrina fragilis - tanka i krhka ljuštura, trokutast oblik, ali za razliku od plemenite periske je ravnija na vrhu, ljušturice nemaju bodlje već se mogu vidjeti koncentrične linije rasta, poput plemenite periske, živi zakopana na pjeskovito-muljevitim dnima unutar livada morskih cvjetnica, u Istri je vrlo česta, i najčešće se može naći na dubini ispod 25 metara.

Pinna rudis - živi u pukotinama stjenovitog dna, bodlje na ljušturama su robusnije i smještene u 5-8 redova, crvenkaste ili smećkaste je boje Sve tri vrste razlikuju se i po veličini; Pinna nobilis (do 120 cm), Pinna rudis (do 80 cm) te Atrina fragilis (do 40 cm) te su zakonom zaštićene", objavio je Aquarium Pula.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.