Otrovane iranske učenice koje su prosvjedovale: "To je bioterorizam"

Ilustracija: Shutterstock

Iranske vlasti potvrdile su da istražuju slučajeve trovanja nekoliko učenica koje su nedavno sudjelovale u prosvjedima protiv nošenja hidžaba. 

"Nakon trovanja nekoliko učenica u gradovima Komu i Borujerdu ljudi su se žalili i govorili da škole treba zatvoriti, posebno škole za djevojčice. Učenice jesu otrovane, a kemijski spojevi korišteni za trovanje nisu kemikalije koje se koriste u ratu. Otrovane učenice ne trebaju agresivni medicinski tretman. Njihovo stanje je moguće liječiti", rekao je zamjenik iranskog ministra obrazovanja Younes Panahi.

Liječnik: Motiv trovanja bio je uplašiti prosvjednike, žele se osvetiti učenicama

Dr. Homayoun Sameyah Najafabadi, član parlamentarne zdravstvene komisije, također je potvrdio da je trovanje učenica učinjeno namjerno.

Govoreći za Guardian pod uvjetom anonimnosti, liječnik specijaliziran za liječenje žrtava trovanja kaže da bi prema dostupnim podacima najvjerojatniji uzrok trovanja mogao biti slab organofosfatni agens. 

"Ako se neke od otrovanih učenica jako znoje, prekomjerno luče slinu, povraćaju, imaju hipermotilitet crijeva i proljev, tada je moguće da je napad učinjen korištenjem ovog sredstva. Vjerujem da je motiv trovanja bio uplašiti prosvjednike protiv vlasti u Iranu. Žele se osvetiti učenicama koje su bile pritvorene za vrijeme nedavnih prosvjeda. 

Nikada ranije nisam liječio nekoga tko je bio otrovan organofosfatnim sredstvima. Jedini takvi slučajevi koje sam liječio bili su poljoprivredni radnici izloženi tim agensima u pesticidima."

"To je biološki terorizam, trebao bi ga istražiti UN"

Napadi su doveli do toga da djevojčice ne idu u školu. Učitelj iz Koma, grada udaljenog oko 137 kilometara od Teherana, rekao je za Radio Farda da je samo 50 učenika od njih 250 pohađalo nastavu. Prošli tjedan ljutiti roditelji prosvjedovali su ispred ureda guvernera u Komu, a nekoliko je škola zatvoreno zbog istrage koja je u tijeku.

"Mislim da je ovaj kemijski napad osveta Islamske Republike protiv hrabrih žena koje su odbacile hidžab i uzdrmale vlast. Budući da iranski režim Islamske države mrzi djevojke i žene, pozivam žene diljem svijeta da budu glas iranskih učenica i da pozivaju čelnike demokratskih zemalja da osude ovu seriju trovanja i izoliraju iranski režim.

Ja to nazivam biološkim terorizmom i to treba istražiti UN. Trebamo vanjsku organizaciju koja će istražiti što je prije moguće", rekla je za Guardian Masih Alinejad, iranska aktivistica za ljudska prava sa sjedištem u New Yorku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.