U Hrvatskoj raste broj oboljelih od raka, liječnika je sve manje, a na preglede se čeka godinama

Foto: Davor Puklavec/Pixsell

NEDAVNO smo pisali o tome da je pacijentica u KBC-u Split naručena na ultrazvuk dojki u kolovozu 2020. godine. Javio nam se šef splitskog KBC-a Ivo Jurić koji je potvrdio da je situacija u tom KBC-u poprilično zabrinjavajuća. Kronično im nedostaje i radiologa i UZV uređaja, a gotovo 95 posto svih dijagnostičkih pregleda građana njihove županije pa i šire okolice obavlja se upravo unutar KBC-a.

Potvrdio nam je i da iz godine u godinu raste broj oboljelih od raka.

>>1000 žena godišnje umre od raka dojke, a žena u KBC Split naručena na ultrazvuk 2020.

Osvrnuo se na činjenicu da je pacijentica u njihovu KBC-u naručena za UZV dojki tek u kolovozu 2020.

"Nažalost, upis za UZV preventivne preglede dojki nije moguć u ranijem terminu jer u KBC-u Split kronično nedostaje i radiologa i UZV uređaja, a gotovo 95 posto svih dijagnostičkih pregleda građana naše županije pa i šire okolice (oko 600.000 stanovnika) obavlja se upravo unutar KBC-a.

Na Kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju imamo četiri UZV ambulante koje rade neprekidno u dvije smjene, svih pet radnih dana (često i subotom) i koje na godišnjoj razini odrede približno 38.000 raznovrsnih pregleda, od čega na dojke otpada gotovo 8000 pregleda.

Činjenica je i da iz godine u godinu rastu potrebe za dijagnostičkim zbrinjavanjem akutnih pacijenata, osobito onkoloških i da djelatnici našeg Zavoda ulažu nadljudske napore kako bi osigurali što više termina upravo za takve pacijente", rekao nam je Jurić.

Koliko se u KBC Split čeka na UZV dojke

Objasnio je kako je za žene starije od 50 godina metoda izbora za bolesti dojke mamografija, a ultrazvuk se indicira ako mamografija pokaže nejasan nalaz ili se postavi sumnja na tm tvorbu.

"Lista čekanja za redovan upis za mamografiju je oko 45 dana, s tim da se u slučaju kliničke indikacije u akutnim stanjima izvodi u roku 1 do 2 dana, primjerice palpabilna promjena dojke ili promjena boje kože dojke. Ako se na mamografskim snimkama uoči sumnjiva promjena, pacijentica se osobno kontaktira i u najkraćem mogućem roku se obavi sva daljnja potrebna dijagnostika", rekao je Jurić i objasnio da se pri upisu za UZV dojki razlikuje nekoliko kategorija.

1. akutna stanja (npr. palpabilna promjena dojke ili promjena boje kože dojke, preoperativni pregled) rješava se unutar 1 do 5 dana
2. prvi redovni UZV dojke - u sklopu smjernica - liste čekanja 5 mjeseci
3. Postoperativne dojke - definirani termini kontrolnih pregleda - upis za 6 mjeseci
4. Ostali

Svake godine od raka dojke umire 1000 žena, a 2500 ih oboli

U Hrvatskoj godišnje od raka dojke umire 1000 žena, a svake godine ih od te bolesti oboli 2500 i zato Ministarstvo zdravstva u suradnji s udrugom Europa Donna provodi razne akcije kojima se potiču žene na preventivne preglede dojki. Međutim, u bolnicama kao što je KBC Split čeka se i do nekoliko godina.

Vesna Ramljak, onkologinja s Instituta za tumore KBC-a Sestre milosrdnice te predsjednica udruge Europa Donna Hrvatska, koja se prije nekoliko godina i sama borila s rakom dojke, za Index je rekla da je razlog velikim listama čekanja za ultrazvuk dojki taj što je Hrvatsku napustio veliki broj radiologa pa nema tko raditi.

"Događa se apsurd, kroz akcije naše udruge educiramo žene da se redovito samopregledavaju te odlaze na ultrazvuk dojki, a onda kad napokon odu na pregled, dobiju termin za koju godinu. A upravo od karcinoma dojki žene u Hrvatskoj najviše umiru. Problem je i što neke zdravstvene ustanove imaju jako dotrajale aparate. Nedostaje nam veliki broj radiologa, a ovi koji su ostali su na rubu snaga, rade prekovremeno", rekla nam je Vesna Ramljak.

Smatra kako bi se trebali kupiti dobri aparati za ultrazvuk u mjestima gdje se najviše dijagnosticiraju i operiraju karcinomi te pronaći dovoljan broj radiologa da obavljaju ultrazvučne preglede.

Sve više mladih obolijeva

Kao dugogodišnja onkologinja koja liječi pacijentice, primijetila je alarmantnu situaciju posljednjih godina, a to je da od raka dojki sve više obolijevaju mlade žene, već od 23. godine te ima i dosta onih kojima bolest bukne u trudnoći i dojenju.

Predstojnik Kliničkog zavoda za radiologiju KBC-a Rijeka Damir Miletić, ujedno i predsjednik Hrvatskog društva radiologa, rekao je da su specijalisti radiologije među onim liječnicima koji najviše odlaze raditi u inozemstvo, prvenstveno u Englesku, Irsku, Dansku i Švedsku.

Na pitanje kako bi ih mogli zadržati, odgovorio je da se to konkretno ne odnosi na veće plaće jer im u Hrvatskoj bolnice ne mogu ponuditi plaće kakve dobivaju u inozemstvu.

S druge strane navodi rješenje da se sve one liječnike koji puno i kvalitetno rade nagradi šansom za napredovanje, bonusima na plaću, odnosno dodatkom na plaću, ili primjerice isplatom 13. plaće.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.