U Hrvatskoj obrtničkoj komori započela provedba ispita za zvanje Pogrebnik

Foto: Hina

OVOG tjedna započela je provedba ispita za zvanje Pogrebnik koje provodi Hrvatska obrtnička komora.

Rezultat je to prošle godine donesenog Zakona o pogrebničkoj djelatnosti.

"Udruga pogrebnika Hrvatske na čelu s predsjednikom gospodinom Damirom Sapanjošem, koji je jedan od začetnika liberalizacije tržišta pogrebničke djelatnosti u hrvatskoj, konačno je polaganjem stručnih ispita okrunila svoj smisao zbog kojeg je bila osnovana. Iako je prva i najvažnija zadaća udruge uspješno dovršena, Udruga pogrebnika Hrvatske nastavlja dalje s radom, poboljšanjem i unaprjeđenjem rada pogrebnika i njihovih djelatnika", navode iz Udruge pogrebnika.

Prošle godine u travnju po prvi puta u Hrvatskoj u suradnji s Ministarstvom obrta i poduzetništva (MINPO) u saboru izglasan zakon o Pogrebničkoj djelatnosti, a stupio je na snagu 07. travnja 2015.. Time je ujedno prijevoz umrlih osoba izdvojen iz zakona o komunalnom gospodarstvu.

Novim zakonom prijevoz pokojnika odvojen od odvoza smeća i fekalija


"Izdvojen iz grupacije koja obavlja odvoz smeća i fekalija i kao što je normalno u cijelom svijetu, prijevoz pokojnika smješten je u gospodarski sustav i ova nadasve osjetljiva i pijetetna djelatnost povjerena je privatnim poduzetnicima. Odavno je dokazano da poduzetnik – pogrebnik ima veliko poštovanje i pijetet prema umrlim osobama i članovima njihovih obitelji . Pogrebnici će zasigurno moći sigurnije ulagati u svoja radna sredstva, pogrebna vozila čije se cijene kreću od 50 do 150 tisuća eura kod samih proizvođača vozila, uređenje poslovnih prostora, zapošljavanje novih djelatnika i ulaganje u druga potrebna radna sredstva vezana uz pijetetno obavljanje pogrebničke djelatnosti", smatraju u Udruzi pogrebnika.

"Zalagali smo se za liberalizaciju"

"Udruga pogrebnika hrvatske oduvijek se zalagala za liberalizaciju tržišta i skidanja monopola koji su imale komunalna poduzeća, težeći tome da obitelj koja je izgubila voljenog člana obitelji mora imati pravo odabrati pogrebnika koji će učiniti najbolji posljednji ispraćaj za izgubljenu voljenu osobu. Nikada nismo mogli prihvatiti da je ožalošćenoj obitelji takav odabir onemogućen i da su do donošenja Zakona o pogrebničkoj djelatnosti u većini gradova bili prisiljeni odabrati komunalno poduzeće. Nikako nismo mogli prihvatiti da su pokojnici u istoj kategoriji s fekalijama i smećem jer time se uglavnom bave komunalna poduzeća“ – izjavio je predsjednik Udruge pogrebnika Hrvatske Damir Sapanjoš i dodao kako se prije svega Udruga pogrebnika Hrvatske zahvaljuje Obrtničkoj komori odnosno pravniku gospodinu Krešimiru Jušić, koji je svojim radom i zalaganjem uvelike doprinjeo u obrazovanju i usavršavanju pogrebnika.

"Zahvaljujemo se i gospođi Vesni Veliki, koja je djelatnica MINPO, koja je nam je nesbično pomogla u pravnoj izradi prvog Zakonao pogrebničkoj djelatnosti u Hrvatskoj. Jednako tako se sada nadamo nastavku dobre suradnje s Ministarstvom obrta i poduzetništva na čelu s novim ministrom gospodinom Darkom Horvatom, te da nimalo manje važnu ulogu nisu imali i hrvatski mediji koji su nas pratili u našem zalaganju za pozitivne promjene i ukidanje monopola u Hrvatskoj, stoga se i vama zahvaljujemo“, kaže Sapanjoš.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.