LIJEPA PRIČA NEDJELJOM

Vina su im potpuno prirodna, sada grade moderni podrum. Ovo je priča o obitelji Tomac

Foto: Luka Šangulin / Index

MANJE od dva kilometra od Jastrebarskog nalazi se imanje obitelji Tomac. Kao i mnoge druge obitelji na području Plešivice, i obitelj Tomac se bavi vinogradarstvom, a njihova vina poslužuju se u hotelima i restoranima u Hrvatskoj i inozemstvu. Dosad su kupce opskrbljivali iz starog podruma, a sada privode kraju radove na novom, znatno većem i modernijem vinskom podrumu koji se sufinancira novcem iz fondova EU. 

"Gradnja novog vinskog podruma za nas je bila nužnost. Sljedeće godine dolazi nova berba i bez novog podruma nećemo više gdje imati skladištiti vino. Samo ove godine proizveli smo oko 60.000 boca vina. Zato smo odlučili izgraditi novi i moderan vinski podrum u krugu obiteljske kuće koji će zadovoljiti potrebe za preradom grožđa i skladištenjem vina. Očekujemo da će biti u funkciji do lipnja ili srpnja sljedeće godine", objašnjava za Index Tomislav Tomac koji od oca Zvonimira preuzima obiteljski posao, odnosno obrt. 

Tomislava Tomca je 2017. godine Vinart proglasio vinarom godine, a zajedno s Benvenutijem osvojio je i nagradu za najboljeg regionalnog vinara.

Moderan vinski podrum na dvije etaže, ali tradicionalnog izgleda 

Novi će se vinski podrum, kaže naš sugovornik, prostirati na dvije etaže. Na ukupno 500 četvornih metara nalazit će se vinske bačve i gruzijske amfore, kao i arhiv, a podzemnim prolazima iz novog će se vinskog podruma moći doći do starog. Gradnja novog podruma počela je u veljači ove godine, uoči početka pandemije koronavirusa. 

No, iako je podrum nov, njegov će izgled, kaže Tomac, podsjećati na stare vinske podrume plešivičkog kraja. Naime, krov podruma bit će prekriven slamom koju radnici već postavljaju. Dizajn tog novog gospodarskog objekta, pojašnjava naš sugovornik, potpisuje zagrebački studio Dva arhitekta, s kojima je Tomac dogovorio izgradnju tradicionalne građevine koja će se uklapati u okolinu i omogućiti mu nastavak načina proizvodnje vina kakav je i dosad imao.

"Ovo zapravo i nije velik, već mali obiteljski podrum, ali poseban je po arhitekturi, dok je iznutra moderan i funkcionalan. Bitno je da ima povoljne uvjete za proizvodnju i dovoljno kapaciteta za smještaj vina koje proizvedemo, a kojeg iz godine u godinu imamo sve više", ističe Tomac. 

"Proizvodnja vina je umjetnost, vino mora biti originalno"

U vlasništvu obitelji Tomac nalazi se devet hektara zemlje na području Plešivice kod Jastrebarskog. Obitelj se vinogradarstvom bavi oduvijek, a vinogradarstvu se posvetio i Tomislav, koji je završio srednju poljoprivrednu školu i Agronomski fakultet u Zagrebu. Kaže da mu je vinogradarstvo oduvijek bila strast i da on i njegova obitelj ostaju u tom biznisu. 

"Proizvodnja vina je za mene umjetnost. Proizvoditi vino nije isto kao proizvoditi krumpir ili čavle, vino mora biti originalno. Globalizacija nam je, međutim, donijela masovnu proizvodnu tog proizvoda i to da su vina postala manje-više ista. Nisam, međutim, za to da se vina tako ujednačavaju. Mi ne želimo postati industrijska vinarija koja će vina proizvoditi kao na traci", poručuje 44-godišnji Tomac. 

Recept uspjeha vide u biodinamičkoj poljoprivredi 

Njegova obitelj i on odlučili su se za biodinamičku proizvodnju vina. Radi se, objašnjava naš sugovornik, o najvišem stupnju organske i ekološke proizvodnje čiji su rezultat isključivo prirodna vina. U tome im pomaže i jedan talijanski stručnjak, s kojim surađuju već tri godine. U Hrvatskoj, nažalost, takav oblik proizvodnje vina, naglašava Tomac, još nije raširen, dok je, s druge strane, na Zapadu vrlo popularan.

"Naše vino je prirodno, bez dodataka, i proizvedeno od grožđa koje mora rasti u potpuno prirodnim uvjetima. Oko 70 posto vina koja proizvodimo su pjenušci, a 30 posto mirna vina. Osim bijelog vina, proizvodimo i crni Pinot. Vinima opskrbljujemo hotele i restorane od Istre do Dubrovnika, a oko 10 posto vina izvozimo u Švicarsku, Austriju i Njemačku, dok se maloprodajom ne bavimo. Nikada nam cilj nije bio obogatiti se od proizvodnje vina, niti graditi nekakvo poslovno carstvo, već osigurati uvjete za normalan i pristojan život i raditi ono što znamo i volimo", poručuje Tomac. 

Obiteljski obrt Tomac zapošljava četiri odrasla člana obitelji i jednog stalno zaposlenog radnika. U vrijeme berbe sezonski zapošljavaju još 20-ak radnika. U razvoju poslovanja, dodaje, znatno im pomaže novac koji su dobili iz "vinske omotnice" EU-a. 

Korona udar na vinare

S obzirom na to da su u poslovanju vezani uz hotele i restorane, koronakriza se negativno odrazila i na njihov biznis. Naime, ove su godine praktično izostale predsezona i posezona, a i sama špica sezone je bila slabija nego ranijih godina. Stoga se Tomac nada da će sljedeća godina biti bolja, kako epidemiološki, tako i ekonomski. 

"Nadamo se da će sljedeća turistička sezona biti normalna, onakva na kakve smo ranije navikli. O tome ovise svi vinari u Hrvatskoj", zaključuje Tomac.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.