U erupciji na Havajima uništeno najmanje 26 domova, lava i otrovni plin prijete stanovništvu

Screenshot: Instagram
 
NAKON erupcije vulkana Kilauea na Havajima koja je započela prošlog tjedna, otrovni plin i lava i dalje prijete stanovnicima.


 

 
Lava je u nedjelju navečer nastavila izlaziti iz pukotina u zemlji, nakon erupcije u kojoj je uništeno najmanje 26 domova, a više od 1700 ljudi prisiljeno je na evakuaciju.
 
Associated Press objavio je da su preko noći nastala dva nova vulkanska otvora, odnosno pukotine kroz koje izlazi lava, a ukupno ih je nastalo 10 od početka erupcije najaktivnijeg vulkana na Havajima u četvrtak.
 
 
Lava izlazila do 70 metara u visinu
 
U ranim jutarnjim satima u nedjelju, iz jedne pukotine u seoskom predjelu Puna na Velikom otoku, lava je izlazila do 70 metara u visinu. 
 
Dogodilo se nekoliko manjih potresa nakon onog jačine 6,9 stupnjeva po Richteru u petak, za koji Reuters piše da je bio najjači od 1975. godine. Geolozi su izjavili da je magma u Kilauei uzrokovala potrese koji bi se mogli nastaviti sljedećih nekoliko mjeseci.
 
Više od 1700 stanovnika prisiljeno je na evakuaciju: "Nemam pojma kada ćemo se moći vratiti", rekao je Todd Corrigan za AP. On i supruga pobjegli su iz svog doma nakon eksplozije lave iz zemlje u blizini.
 
 
 
Otrovni plin može biti smrtonosan
 
Znanstvenici su upozorili da bi mogle nastati nove pukotine u zemlji, ali ne mogu predvidjeti na kojim točno područjima. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upozorio je da plin sumporni dioksid koji se ispušta iz pukotina može biti smrtno opasan u velikim količinama.
 
Havajska agencija za civilnu zaštitu upozorila je da bi kontinuirani izljevi lave mogli doseći temperaturu od 1148 Celzijevih stupnjeva. Stručnjaci ne znaju koliko dugo će se vulkanska aktivnost nastaviti.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.