U Brazilu prosvjedi protiv rasizma nakon što su 2 bijelca ubila crnca ispred trgovine

Screenshot: You Tube

GRAĐANI Brazila izašli su na ulice prosvjedovati nakon što su u četvrtak dva bijelca, pripadnici osiguranja jedne trgovine, ubila crnca, javlja BBC

Snimke napada preplavile su društvene mreže

Snimke incidenta preplavile su društvene medije. Na njima se vidi kako 40-godišnjeg Joaoa Alberta Silveiru Freitasa udaraju u lice ispred trgovine Carrefour u Porto Alegreu. Prema pisanju brazilskih medija, do sukoba je došlo nakon što se Freitas posvadio s prodavačem koji je potom pozvao osiguranje.

Prosvjednici u Sao Paolu upali u trgovinu i zapalili vatru

Prosvjednici su u Brasiliji jučer ušli u tamošnju trgovinu Carrefoura te su vikali "Crni životi vrijede” te su pozivali na bojkot ovog trgovačkog lanca.

U Sao Paolu prosvjednici su razbili prozor Carrefoura, bacali robu s polica te zapalili vatru.

Iz Carrefoura su izjavili kako žale zbog brutalne smrti Freitasa te obećali da će prekinuti ugovor s osiguranjem i otpustiti voditelja trgovine koji je bio na dužnosti.

Osumnjičeni su privedeni i nalaze se pod istragom

Dva muškarca koja su navodno pretukla Freitasa na smrt privedena su te se nalaze pod istragom za ubojstvo. Jedan od dvoje uhićenih je vojni policajac koji u trenutku incidenta nije bio na dužnosti.

Crnci i miješano stanovništvo čine 74 posto žrtava ubojstava

Inače, Brazil ima dugu povijest ropstva te je posljednja zemlja Amerike koja ga je ukinula 1888. godine. U Brazilu danas 57 posto stanovništva čine crnci i miješano stanovništvo, a oni su žrtve ubojstava u 74 posto slučajeva. Kad je riječ o ubojstvima policajaca, oni čine 79 posto žrtava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.