Turska osudila novinara Deniza Yucela za terorističku propagandu

Foto: EPA

TURSKI sud osudio je danas u odsutnosti novinara Deniza Yucela na dvije godine i devet mjeseci zatvora nakon što ga je proglasio krivim za terorističku propagandu, prenijela je turska državna agencija Anadolija.

Yucel ima dvojno njemačko-tursko državljanstvo, a sudski postupak protiv njega zategnuo je odnose između Berlina i Ankare.

Yucela je optužen za širenje propagande i potpore Gulenu te PKK-u

On je optužbe odbacio i otputovao u Berlin pošto je u veljači 2018. pušten iz pritvora u kojemu je proveo godinu dana bez ikakve optužnice.

Naknadno je optužen za širenje propagande i potporu Fetullahu Gulenu, turskom kleriku koji živi u SAD-u i kojega Ankara optužuje da je organizirao neuspjeli vojni udar 2016. godine.

Tursko je pravosuđe Yucela optuživalo i za potporu Radničkoj partiji Kurdistana (PKK) čije je djelovanje u Turskoj zabranjeno.

Yucelovo uhićenje izazvalo je napetosti između Turske i Njemačke

Yucelovo uhićenje izazvalo je napetosti između Turske i Njemačke, a ubrzo nakon toga Berlin je zabranio turskim ministrima nastupe na skupovima turskih iseljenika u Njemačkoj.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan opisivao je Yucela kao "terorističkog agenta", dok je Ankara krivila Njemačku za navodnu potporu Gulenovoj mreži.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.