Turski mediji: Novinar pričao s princem na telefon prije nego što je raskomadan

Foto: EPA

TURSKE prorežimske novine Yeni Şafak objavile su da je saudijski princ Mohammed bin Salman telefonski razgovarao sa saudijskim novinarom Jamalom Khashoggijem neposredno prije nego što su disidenta ubili i navodno raskomadali u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Prorežimske novine objavile su niz priča o navodnim dokazima o ubojstvu novinara, kao i fotografije petnaest ubojica koji su stigli iz Saudijske Arabije kako bi se obračunali s novinarom.

Vice je prije nekoliko dana posjetio uredništvo spomenutih turskih novina, pri čemu su urednici opisali mučne snimke koje su im dostavili kontakti najvjerojatnije iz turske tajne službe koja nadzire sporni konzulat.

Prema pisanju lista čije su priče obišle svijet, novinar Khashoggi je prije kobnog posjeta bio u saudijskom konzulatu gdje je pristojno dočekan, ponuđen mu je čaj, a potom mu je zakazan idući posjet kako bi dobio dokumente za vjenčanje.

Kada je drugi put došao u posjet, pripremljena mu je zamka.

Princ novinaru: "Vrati se kući"

Novinara su okružili, zadržali na silu i potom mu pružili telefonsku slušalicu.

"Khashoggija je uhitio saudijski tim u zgradi konzulata, a potom je princ Mohammed razgovarao s Khashoggijem na telefon i zamolio ga da se vrati u Riyadh", navodi se u izvještaju turskih novina.

Te tvrdnje su, podsjetimo, u suprotnosti s izjavama saudijskih vlasti čiji su dužnosnici u nedjelju rekli "da Mohammed bin Salman nije sudjelovao u ubojstvu Khashoggija".

Novinar nije poslušao

"Khashoggi je odbio ponudu princa Mohammeda zbog straha da će biti uhićen i ubijen ako se vrati u Saudijsku Arabiju. Tim ubojica je potom ubio Khashoggija nakon što je odbio princa", navodi se u izvještaju Yeni Şafaka kojim se želi osporiti odbacivanje odgovornosti saudijskih vlasti i njihovog trenutnog vladara.

Podsjetimo, saudijske vlasti priznale su u subotu da je Khashoggi ubijen unutar konzulata nakon "svađe", suprotno ranijem poricanju i tvrdnjama da je novinar napustio konzulat živ.

Saudijske vlasti su s ciljem odbacivanja odgovornosti isti dan objavile da su smijenile pet visokih dužnosnika i uhitile još 18 osoba u vezi s istragom ubojstva.

Khashoggi je prije dolaska princa Muhammeda na vlast bio blizak sa saudijskom kraljevskom obitelji, no kada su počela uhićenja njihovih članova, otišao je u samonametnuto progonstvo u Sjedinjene Američke Države. Od tamo je u kolumnama za Washington Post oštro kritizirao poteze princa.

U nedjelju je turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan obećao da će u utorak objaviti detalje o tom slučaju na sastanku svoje vladajuće Stranke pravde i razvitka (AKP), izvijestio je Yeni Şafak.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.