Turska poručila SAD-u: Morate nam izručiti kurdskog zapovjednika

Abdulhamit Gul Foto: Epa

VLASTI SAD-a moraju nam izručiti zapovjednika kurdskog SDF-a kada on uđe u Sjedinjene Države, izjavio je danas turski ministar pravosuđa Abdulhamit Gul nakon što je Ankara održala bukvicu Washingtonu jer generala Mazlouma Kobanija tretira kao "legitimnu političku osobu".

SAD mu htio dati vizu

Američki senatori pozvali su u srijedu Državno tajništvo Sjedinjenih Američkih Država da brzim postupkom pruži vizu generalu Mazloumu Kobaniju kako bi što prije mogao posjetiti Sjedinjene Države i razgovarati o stanju u Siriji. Turske vlasti zasmetala je takva odluka jer one smatraju da se radi o teroristu koji je povezan s kurdskim militantima koji u Turskoj vode pobune, piše Reuters.

U razgovoru s novinarima Gul je rekao kako će Turska zahtijevati da američke vlasti pritvore Mazlouma čim on uđe u Sjedinjene Države. Kazao je da je ministarstvo vanjskih poslova već podnijelo zahtjev za izručenje Sjedinjenim Državama.

Sporazum o izručenju

Podsjetio je da dvije zemlje imaju sporazum o izručenju te da "Amerika mora tog čovjeka predati Turskoj".

Turski predsjednik Tayyip Erdogan također je uputio zahtjev za njegovim izručenjem, no za sada nije jasno da li će Abdi posjetiti SAD.

Erdogan će, na Trumpov poziv, posjetiti SAD 13.  studenoga.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.