Turska će iz škola izbaciti evoluciju, a poučavat će džihad: "To znači voljeti svoju državu"

Foto: Hina
 
TURSKA u škole uvodi novi kurikulum iz kojeg je izbačena teorija evolucije Charlesa Darwina, a uveden "domoljubni" koncept džihada.
 
Ovaj potez doveo je do sve većeg straha da predsjednik Recep Tayyip Erdogan pokušava srušiti sekularne temelje republike, prenosi Independent. Predsjednik sindikata nastavnika izjavio je da su 
promjene u kurikulumu "ogroman korak u pogrešnom smjeru te pokušaj sprečavanja odgoja 'generacija koje postavljaju pitanja'".
 
"Vi ste neznalice ograničenog uma"
 
Ministar obrazovanja Ismet Yilmaz izjavio je da su donijeli kontroverznu odluku o isključivanju teorije evolucije iz nastave "zbog toga što ju učenici ne mogu shvatiti te nije za njih bitna".
 
Član opozicijske Republikanske narodne stranke (CHP) Mustafa Balbay je izjavio da je "svaki navod o tome da djeca ne mogu shvatiti evoluciju uvreda za srednjoškolce".
 
"Dajete 18-godišnjim učenicima pravo glasanja na izborima, ali ne dajete im pravo da nauče teoriju evolucije... Ovo znači da ste neznalice s ograničenim umom", rekao je Balbay.
 
"Pravo značenje džihada je ljubav prema domovini"
 
Škole u Turskoj bit će obavezne provoditi novi nastavni plan od sljedeće školske godine. Ministar Yilmaz je na konferenciji za novinare rekao: 
 
"Naša je dužnost ispraviti greške u kurikulumu. Zato će nastava o islamskim zakonima uključivati poučavanje džihada. Pravo značenje džihada je ljubav prema svojoj domovini".
 
"Evolucija ne postoji, skidam kapu Erdoganu zbog povijesnog poteza"
 
Vijest o izbacivanju teorije evolucije iz turskih škola objavljena je i na društvenim medijima krajem lipnja. Jedan od korisnika na Twitteru je poželio Turskoj da "počiva u miru", dok je drugi komentirao:
 
"Evolucija je potpuno neutemeljena teorija i ne postoji kao takva, mi muslimani vjerujemo u kreaciju i skidam kapu Gospodinu Erdoganu zbog ovog povijesnog poteza".
 
Od kada je Erdoganova stranka AKP stupila na vlast, u Turskoj se otvara sve više vjerskih škola, a sam predsjednik je nebrojeno puta izjavio da želi "odgojiti pobožnu buduću generaciju". 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.