HRVATSKI TURIZAM

Turizam u Bolu pada. Fali 1000 kreveta u hotelima, a ova rugla se raspadaju

Foto: TZ Bol

BOL na Braču oduvijek slovi kao elitna destinacija, a plaža Zlatni rat, po kojoj se Bol proslavio, jedna je od najpoznatijih u Hrvatskoj. No, turizam je na toj destinaciji u padu jer dio postojećih hotela vapi za obnovom. Jedan od njih je zatvoren iako se nalazi na najboljoj mogućoj poziciji te u njemu sad borave beskućnici, dok su u jednom smješteni sezonski radnici.

Pet posto manje noćenja nego lani, u hotelima pad od 14 posto

Podaci koje smo dobili od Turističke zajednice Bol pokazuju da je u prvih šest mjeseci u Bolu ostvareno 5 posto noćenja manje nego lani, dok je u prva tri tjedna srpnja zabilježen pad od 3 posto noćenja u odnosu na prošlu godinu. Tako su u prvih pola godine u hotelskom smještaju ostvarili 14.685 noćenja manje nego lani u istom razdoblju, što je pad od 14 posto, dok je u privatnom smještaju ostvaren rast od 12 posto (+5.687 noćenja u odnosu na lani).

Direktor Turističke zajednice Bol Markito Marinković za Index je istaknuo da je gorući problem nedostatak hotelskog smještaja jer on, navodi, osigurava goste u predsezoni i postsezoni.

Nekadašnji hotel propada već 20 godina

"Dva hotela (Borak i Bonaca) trebaju temeljitu obnovu. Hotel Park u samom centru mjesta služi za smještaj sezonskih radnika Bluesun hotela, a nekadašnji hotel Bijela Kuća u portfelju je Ministarstva za upravljanje državnom imovinom te već 20 godina propada, ruglo je mjesta i povremeni dom beskućnika", rekao je Marinković.

Nekadašnji hotel Bijela Kuća

Šef Turističke zajednice: Udruge građana stopirale uređenje hotela vrijedno 52 milijuna eura

Prema njegovim riječima, Bolu kronično nedostaje više od 1.000 kreveta u kvalitetnom hotelskom smještaju.

Osvrnuo se na propali projekt preuređenja hotela Borak prošle godine, čime je, kaže, Bol ostao bez investicije vrijedne 52 milijuna eura, dok je općinski proračun, kako ističe, ostao bez više milijuna prihoda od raznih naknada.

"Preuređenje hotela Borak prošle godine je propalo zbog nezadovoljstva, prosvjeda raznih Udruga i grupa građana. Razlog je njihov tzv. strah da će zbog 500 novih kreveta biti ugroženo snabdijevanje vodom. U međuvremenu će se, izgradnjom novih apartmana ove i iduće godine, na tržištu pojaviti 800 novih kreveta (više nego što bi imao novi hotel Borak), a pojedini vlasnici tih objekata bili su gorljivi prosvjednici protiv hotela Borak", kazao nam je Marinković.

"Svaka nova investicija u Bolu izaziva protivljenje dijela mještana"

Kaže kako je pitanje hoće li se i kada će se navedeni objekt obnoviti.

"Najglasniji protiv obnove hotela Borak bio je dio aktualnih i bivši zaposlenika Bluesun hotela koji su zazivali i referendum građana. Problem je što svaka nova investicija u Bolu izaziva protivljenje dijela mještana", rekao je Marinković.

Bolu, navodi, nedostaje kvalitetan hotel (4 ili 5 zvjezdica), što je jamstvo produljenja sezone i razvoja same destinacije jer su hoteli ti koji nude dodatne sadržaje i rade izvan špice sezone.

Hotel Park u kojem borave sezonci

Fotografije nekadašnjeg hotela Bijela Kuća

U hotelima 2.400 kreveta, u privatnom i nekomercijalnom smještaju 5.800 kreveta

"Zračna luka Brač kroz naredne dvije godine ima u planu produljiti uzletno-slijetnu pistu na 2.400 m, u planu je i proširenje i same zgrade zračne luke, što je preduvjet budućeg razvoja otoka Brača te na otoku nedostaje najmanje desetak novih kvalitetnih hotela", kazao je Marinković.

Osvrnuo se još i na ovogodišnje turističke rezultate navodeći kako je prema sustavu e-visitor zabilježen minus od 3 posto noćenja u tri tjedna ovog srpnja te dodao da ne možemo govoriti o srpanjskoj rupi, već o srpanjskom minusu.

"Od 2014. do 2017. ostvarili smo rast turističkog prometa od 25 posto", rekao je Marinković.

Struktura smještaja u Bolu je takva da je u hotelima 2.400 kreveta, dok u privatnom i nekomercijalnom smještaju Bol ima 5.800 kreveta. Prije rata, odnosno do 1990. godine, u hotelima je bilo 3.080 kreveta, a u privatnom smještaju 2.000 kreveta, što pokazuje da se hotelski smještaj srozao, dok su se istovremeno masovno gradili apartmani, što nije dobro, smatra, za održivost turizma.

Dvije trećine vlasnika apartmana u Bolu ne žive u Bolu

Trećina vlasnika apartmana u Bolu su, navodi, stalni stanovnici Bola, dok su dvije trećine vlasnika apartmana stranci ili državljani RH koji nemaju prebivalište u Bolu. Iz tog razloga, kaže, nije ni podizao cijene paušala po krevetima.

"Porez se plaća prema mjestu boravka, zašto bismo ugrozili svoje stanovnike koji žive od turizma, a istovremeno bismo tako punili proračun Zagrebu, Splitu, Virovitici, gdje žive vlasnici ostalih apartmana na Braču kojima je to dodatan prihod", rekao je Marinković te još jednom istaknuo da su Bolu prije svega potrebni kvalitetni hoteli ako želimo napredak turizma u tom mjestu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.