Turci odlučili igrati na sve ili ništa - započeli rat i spasili zemlju od podjele

Kada su turski nacionalisti vidjeli što im spremaju saveznici nakon što je Osmansko Carstvo izgubilo Prvi svjetski rat, shvatili su da će jedino vlastitim snagama i borbom doći do željene pravde. Na današnji dan 1919. godine počinje Turski rat za neovisnost u kojem će Turci izbaciti okupatore i stvoriti novu Tursku. Bio je to posljednji događaj povezan s Osmanskim Carstvom jer nakon rata uspostavljena je Republika Turska.

Osmansko Carstvo pred Prvi svjetski rat bilo je multietnička i multinacionalna država koju je brinuo niz problema. Mnogi unutar Carstva htjeli su vlastitu državu, tursko stanovništvo bilo je nezadovoljno vodstvom sultana, a ekonomska slabost i ovisnost o Zapadu dosegla je vrhunac. Osmanlije su već bili izgubili posjede na Balkanu, a najveći vanjski krivac za te događaje bila je Rusija.

Kada su ušli u rat na strani Njemačke i počeli napadati ruske gradove na obali Crnog mora, Velika Britanija i Francuska već su bile sjele za stol da bi podijelile Carstvo jednom kada ono izgubi.

To se dogodilo 1918., a Osmansko Carstvo okupirale su britanska, francuska, talijanska i grčka vojska. Dvije godine kasnije potpisan je i službeni mirovni ugovor koji je trebao raskomadati nekad najmoćniju državu na svijetu.

Britanci i Francuzi dobili su svoje mandate nad Sirijom, Jordanom, Irakom i Palestinom, a Italija je dobila južni dio Anatolije, kao i neke otoke u Sredozemlju.

Grčka je okupirala Izmir i zauzela veći dio zapadne Anatolije. Konstantinopol, odnosno Istanbul proglašen je internacionalnom zonom, a na krajnjem istoku saveznici su obećali Armencima veliku državu. Turskoj je ostala samo središnja i sjeverna Anatolija.

Međutim, nacionalistički pokret u Osmanskom Carstvu postojao je već neko vrijeme te je kritizirao način upravljanja sultana i njegove vlade. Turci su htjeli modernu, sekularnu i jaku državu koja će biti poštovana u internacionalnom poretku. Sad je bilo vrijeme da se igra na sve ili ništa.

Mustafa Kemal, vođa nacionalista, okupio je svoje snage i krenuo u osvajanje okupiranih područja iz Samsuna, grada na sjeveroistoku zemlje.

Ratovao je s Grcima i Armencima te nizao same pobjede. Već 1922. godine bilo je jasno da neće biti ništa od podjele turskog plijena. Turci su izbacili Grke iz zapadne Anatolije, zauzeli Istanbul i uništili armensku državu na istoku. Mirom u Laussanei uspostavljene su granice Turske koje vrijede i danas.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.