Trumpovi obožavatelji podivljali zbog napada na Siriju

Foto: Twitter

IZNENADNI napad krstarećim projektilima na sirijsku zračnu bazu koji je sinoć naredio američki predsjednik Donald Trump izazvao je šok i nevjericu među njegovim pristašama.

Budući da je u kampanji i na početku svojeg mandata imao više nego pomirljivu retoriku prema Bašaru al-Asadu i njegovom glavnom zaštitniku Vladimiru Putinu, neki Trumpovi glasači i pobornici osjećaju se iznevjereno.

"Samo još jedan lutak duboke države i neokonzervativaca"

To se posebno odnosi na njegove najgorljivije obožavatelje sa takozvane alternativne desnice (eng. alt-right), koja na društvenim mrežama i opskurnim portalima posljednjih dana neumorno propagira teorije zavjere o napadu sarinom na gradić Kan Šejkun u provinciji Idlib. Ako se njih pita, naime, napad su u biti izveli - ili izrežirali - džihadisti povezani s al-Kadiom koji su "prerušeni" u spasioce, tzv. Bijele kacige koji su zbog svog požrtvovnog rada bili nominirani za Nobelovu nagradu za mir prošle godine.

Tako je Paul Joseph Watson, urednik omiljene stranice za teoretičare zavjere Infowars, objavio ogorčeni tvit: "Izgleda da Trump ipak nije bio 'Putinov lutak', bio je samo još jedan lutak duboke države i neokonzervativaca. Ja se službeno iskrcavam s Trumpovog vlaka."

Na to mu je odgovorila još jedna Trumpova obožavateljica i proruska propagandistica Cassandra Fairbanks emotikonom za slomljeno srce, dodajući " i ja bi mogla, pokušavam ostati optimistična, ali ovo je previše...shrvana sam, nismo za ovo glasali".

 

"Molite za mir"

A njegov šef, osnivač Infowarsa, pozvao je u svom posljednjem članku na stranici čitatelje da "mole za mir", očito ignorirajući da u Siriji već šest godina bijesni krvavi rat koji je odnio, prema nekim procjenama, više od pola milijuna života.

U videu objavljenom na svojoj Facebook stranici, Jones je ponovio diskreditiranu teoriju zavjere prema kojoj je SAD počeo rat u Siriji i "doveo" al-Kaidu i ISIS u Siriju kako bi se borili protiv Asada, te da je al-Kaida, a ne Asadova vojska, izvela "false flag" napade bojnm otrovima.

No izvješće UN-ovog tima koji je istražio dosad najsmrtonosniji napad bojnim otrovima u Siriji, onaj u Guti 2013. u kojem je poginulo oko 1400 ljudi, utvrdilo je da su "počinitelji vjerojatno imali pristup arsenalu kemijskog oružja sirijske vojske, kao i ekspertizu i opremu potrebnu za sigurno rukovanje velikim količinama kemijskih agensa".

Međutim, Jones ipak i dalje smatra da je Trump "dobar tip" kojim manipuliraji "mainstream mediji". Drugi Trumpovi obožavatelji nisu bili tako velikodušni prema američkom predsjedniku.

"Tatica me gorko razočarao"

Milo Yiannopoulos, jedan od najpoznatijih predvodnika alt-right pokreta koji je nedavno otišao s mjesta urednika portala Breitbart News zbog skandala oko svojih izjava u kojima implicitno podržava homoseksualne odnose odraslih osoba s maloljetnim tinejdžerima, poznat je i po tome što Trumpa odmilja zove "tatica". A u  svojoj današnjoj objavi na Facebooku Yiannopoulos je naveo kako "u životu svakog djeteta dođe trenutak kada ga njegov tatica gorko razočara", očito aludirajući na Trumpa.

Nigel Farage, poznati britanski anti-imigrantski populist, bivši predsjednik UKIP-a, predvodnik kampanje za Brexit i Trumpov ideološki saveznik, isto tako je vrlo zabrinut zbog Trumpovog neočekivanog poteza. "Mnogi Trumpovi glasači bit će zabrinuti zbog ove vojne intervencije. Gdje će to završiti?", pita se Farage na Twitteru.

 

 

Ni Ronu Paulu, libertarijanskom populistu i predsjedničkom kandidatu na izborima 2008. i 2012., "propaganda" o kemijskom napadu Asadovog režima "nema smisla" - unatoč analizi stručnjaka i izvještaju američke vojske da je uhvatila sirijske avione na radaru u vrijeme napada.

 

 

"Židovi su nas opet šah-matirali"

A svoje razočaranje i bijes podijelili su i brojni manje poznati "alternativni desničari" koji nisu toliko birali riječi niti skrivali svoje šovinističke predrasude.

"100 dana i Trump je neokonzervativni 'cuck' (sleng izraz za slabića i lažnog konzervativca). Židovi su nas opet šah-matirali. Možemo i otkazati zid, Amerika je druga", napisao je jedan.

 

 

"Ako još uvijek ne vidite Trumpa kao išta drukčijeg od (((njih))), onda ste cuck. Čestitam, preveslali ste sami sebe", napisao je drugi, koristeći simbol trostrukih zagrada koji neonacisti na internetu koriste kada se referiraju na Židove.

"Trump je rekao da se neće miješati u Siriju, da je Obama idiot što se umiješao u Siriju, ŠTO SADA DONALDE", napisao je treći.

 

 

Hoće li Trumpu njegovi simpatizeri ikad oprostiti ovu "izdaju"? Samo vrijeme će pokazati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.