Trumpov trgovinski plan najavljuje antiglobalistički zaokret od prvog dana

Foto: 123rf, Index

PREMA memorandumu tranzicijskog tima Donalda Trumpa, novoizabrani američki predsjednik počet će s reformom trgovinske politike od prvog dana svog mandata.

Kako piše CNN koji je imao uvid u dokument, u njemu su iznesena načela za vođenje trgovinske politike u prvih 200 dana Trumpove administracije. Jedan od najvažnijih ciljeva je izmjena ili povlačenje iz Sjevernoameričkog trgovinskog ugovora (NAFTA), što je i bilo Trumpovo često ponavljano predizborno obećanje.

Memorandum kao glavni cilj ističe: "Trumpovi trgovinski planovi raskidaju s globalističkim krilima, kako Republikanske stranke, tako i Demokratske stranke. Ispregovarat će se novi trgovinski sporazumi koji će prvo osigurati interese američkih radnika i tvrtki."

Isto tako, memorandum navodi pet načela na kojima se 200-dnevni plan zasniva: izmjena ili povlačenje iz NAFTE, zaustavljanje Trans-pacifičkog partnerstva (TPP), okončanje "nepravednog uvoza" i "nepravednih trgovinskih praksi", sklapanje bilateralnih trgovinskih sporazuma te zadržavanje i vraćanje industrijskih poslova.

S obzirom da su kongresni lideri obje stranke već najavili da se o TPP-u neće glasati do izbora za Kongres za dvije godine, Trump neće morati poduzeti ništa da zaustavi sporazum koji podržava predsjednik na odlasku Barack Obama.

Kinu proglasiti tečajnim manipulatorom, razmotriti povlačenje iz NAFTA-e

Kao tri "prolazna vremena" plan navodi prvi, stoti i dvjestoti dan mandata. Reforma NAFTA-e počinje već prvi dan pokretanjem studije o posljedicama i pravnim uvjetima povlačenja iz sporazuma. Američki trgovinski izaslanik bi u isto vrijeme obavijestio meksičkog i kanadskog kolegu da SAD namjeravaju predložiti amandmane vezane uz manipulaciju tečajem valuta, šumarstvo, deklaracije o zemlji porijekla te okolišne i sigurnosne standarde.

Do stotog dana Trumpova vlada će početi vršiti pritisak na Kinu, na način da ju službeno proglasi tečajnim manipulatorom i kroz bilateralne trgovinske sporazume. Do dvjestotog dana, Trump će razmotriti službeno povlačenje iz NAFTA-e i dogovaranje alternativnih bilateralnih sporazuma s Kanadom i Meksikom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.