Trump ukida ograničenja putovanja za Europu i Brazil, Biden ga namjerava blokirati

Foto: Epa

NOVOIZABRANI američki predsjednik Joe Biden planira blokirati Trumpovo ukidanje ograničenja putovanja većini ljudi koji su nedavno bili u većem dijelu Europe i Brazila, rekla je Bidenova glasnogovornica.

Trump je u ponedjeljak potpisao naredbu o ukidanju ograničenja koja je uveo početkom prošle godine, nakon što je za to dobio podršku članova radne skupine za koronavirus i javnih zdravstvenih službenika.

"Nije vrijeme za ukidanje ograničenja za međunarodna putovanja”

Ubrzo nakon što je Trumpova naredba objavljena, Bidenova glasnogovornica Jen Psaki tweetala je da administracija po savjetu liječničkog tima ne namjerava ukinuti ograničenja 26. siječnja.

"Nije vrijeme za ukidanje ograničenja za međunarodna putovanja u okolnostima pogoršanja pandemije i pojave zaraznijih oblika širom svijeta", dodala je.

Reuters je prvi put izvijestio u studenom da je uprava razmatrala ukidanje ograničenja nametnutih početkom prošle godine kao odgovor na pandemiju covida-19, nakon što je dobila podršku članova radne skupine za koronavirus i službenika javnog zdravstva. Ograničenja se završavaju istog dana kada novi zahtjevi za testiranje covida-19 stupaju na snagu za sve međunarodne posjetitelje. Bijela kuća nije odmah komentirala pisanje Reutersa.

Ograničenja su onemogućavala putovanja u Sjedinjene države gotovo svim građanima koji nisu iz SAD-a, a koji su u posljednjih 14 dana boravili u Brazilu, Ujedinjenom Kraljevstvu, Irskoj i 26 europskih zemalja schengenskog područja.

Američka ograničenja većini posjetitelja iz Europe vrijede od sredine ožujka, dok je brazilska zabrana ulaska uvedena u svibnju.

Pritisak zrakoplovnih kompanija

Prošlog tjedna voditelj Centra za kontrolu i prevenciju bolesti potpisao je naredbu kojom se od gotovo svih zrakoplovnih putnika traži da predoče negativni test na koronavirus ili dokaz oporavka od covida-19 u SAD-u počevši od 26. siječnja.

Zrakoplovne tvrtke nadale su se da će novi zahtjevi za testiranje otvoriti put administraciji da ukine ograničenja koja su smanjila putovanja iz nekih europskih zemalja za 95 posto ili više.

Posljednjih dana oni su vršili pritisak na visoke dužnosnike Bijele kuće zbog tog problema.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.