ODMAZDA ZA KEMIJSKI NAPAD Trump razmišlja o vojnom udaru na Siriju

Foto: Hina

DONALD Trump razmatra vojni napad na Siriju u znak odmazde za napad kemijskim oružjem u kojem je poginulo više od 70 osoba, među kojima 27 djece, a ranjeno je najmanje 160, javlja CNN.

SAD za napad kemijskim oružjem na grad Kan Šejkun odgovornim drži sirijskog predsjednika Bašara al-Assada. "Mislim da je ono što je Assadov režim učinio strašno. Smatram to bezobraznim zločinom. To se nije smjelo dogoditi. Ovo što se dogodilo u Siriji je sramota za čovječanstvo", rekao je Trump novinarima.

Na napad pozvali i republikanci

Trump je o mogućnostima vojnoga udara razgovarao s ministrom obrane Jamesom Mattisom. Pentagon ima dovoljno mogućnosti da Siriju spriječi u daljnjoj uporabi kemijskog oružja. Trump je svjestan ozbiljnosti situacije i konačna odluka još uvijek nije donesena.

Republikanski senatori John McCain i Lindsey Graham pozvali su na vojnu akciju i preporučili da se ona izvede međunarodnom koalicijom koja će Assadove zračne snage ostaviti na zemlji. "Slažemo se s predsjednikom da je Assad prešao crtu sa svojom najnovijom uporabom kemijskog oružja. Poruka iz SAD-a mora biti da se to neće dozvoliti. Moramo pokazati da nema stranih sila koje će zaštititi Assada. On mora platiti kaznu za ovaj užasan napad", rekli su McCain i Graham, dodajući kako je prioritet lišavanja Assada njegovih zračnih snaga, jer jedino tako ne može upotrijebiti kemijsko oružje i bombe kojima ubija uglavnom civile.

Zaokret u politici

Ovo je preokret u politici Trumpa i SAD-a, budući da je sve donedavno Trump naglašavao kako smjena Assada nije prioritet.

I Obama je razmatrao mogućnost smjene Assada, no problem je bio što Assada nije imao tko zamijeniti. Osim trome opozicije, džihadističkih skupina širom zemlje, činjenica je i da SAD nema nekih posebnih interesa u Siriji, osim održavanja vanjskog dojma globalne velesile.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.