Trump poslao sumanuto pismo šefici Kongresa, evo što u njemu piše

Foto: EPA

DAN PRIJE glasanja o njegovom opozivu, američki predsjednik Donald Trump poslao je bizarno, bijesno i prilično rastrojeno pismo predsjednici Predstavničkog doma Kongresa, demokratkinji Nancy Pelosi.

Osim što je izrazio svoju ogorčenost, frustraciju i "najsnažniji i najmoćniji protest" protiv "stranačkog križarskog pohoda za opoziv", optužujući Pelosi i demokrate za "neustavnu zlouporabu moći bez presedana u dva i pol stoljeća američke zakonodavne povijesti", Trump je u ovom nekoherentnom pismu iznio niz dokazanih laži. 

Trump je tako ponovio da je transkript njegovog razgovora s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim pokazao da je taj razgovor bio "savršen", odnosno da u njemu nema ništa sporno, kamoli da razotkriva zlouporabu moći vršenjem pritiska na stranog predsjednika kako bi mu pomogao u inkriminaciji političkog suparnika. 

Brojni stručnjaci su opisali taj razgovor kao bizaran. Praktički sve što je u tom razgovoru Trump htio poručiti Zelenskom bilo je da surađuje s Trumpovim osobnim odvjetnikom, što je u najmanju ruku nekonvencionalno, kako bi istražili njegovog izglednog protukandidata Joea Bidena i njegovog sina, što bi bilo strano miješanje u američke izbore i kao takvo ilegalno i protuustavno. 

Trump u pismu opet lagao o svom razgovoru sa Zelenskim

Osim toga, Trumpov razgovor bio je tako "savršen" da su čak četiri dužnosnika za nacionalnu sigurnost podnijela prigovor odvjetniku Bijele kuće, a zviždač iz CIA-e je prijavio cijelu stvar nadređenima, što je i pokrenulo čitav proces.

>> Hoće li Trump ući u povijest kao prvi smijenjeni predsjednik Amerike?

Trump je u pismu također ponovio da je ukrajinski državni odvjetnik, čije otpuštanje je tražio Biden, ali i EU, MMF i Svjetska banka, u tom trenutku istraživao tvrtku Burisma u čijem upravnom odboru je sjedio Bidenov sin. Ustvari, državni odvjetnik Viktor Šokin je spremio tu, kao i brojne druge antikorupcijske istrage "u ladicu", zbog čega se i tražila njegova smjena.

Trumpove tvrdnje da Kongres ometa pravdu i da su mu u istrazi oko opoziva oduzeta njegova prava također su pobijene. 

Trump je u kratkom razgovoru čak osam puta zatražio od Zelenskog da pokrene istragu, bilo protiv Bidena i sina ili protiv nepoznatih Ukrajinaca koji su, prema desničarskoj teoriji zavjere, ti koji su se ustvari umiješali u američke izbore 2016., a ne Rusi. 

Američki predsjednik u pismu je lagao i da je Zelenski potvrdio da Trump "nije napravio ništa krivo". Zelenski to nije nikad rekao, već je izjavio da "nije razgovarao s predsjednikom (Trumpom) iz pozicije quid pro quo" jer to "nije njegova stvar i ne želi da "izgledamo kao prosjaci", ali i naglasio da nije "pošteno" da SAD kao saveznik Ukrajine blokira vojnu pomoć, što je Trump napravio. 

New York Magazine: Trumpovo pismo kao pismo rastrojenog čitatelja novinama 

"Vi ste ti koji se miješate u američke izbore. Vi ste ti koji potkopavate američku demokraciju. Vi ste ti koji ometate pravdu. Vi ste ti koji nanosite bol i patnju našoj republici, za svoju sebičnu osobnu, političku i stranačku korist", napisao je Trump u pismu koje nosi njegov prepoznatljivi stil.

>> Trump je počinio jedan od najtežih političkih zločina, tvrdi izvješće Kongresa

Kasnije je otkriveno da je Trumpu u pisanju pisma pomagao viši savjetnik Stephen Miller, dok odvjetnici Bijele kuće nisu bili uključeni.

Kolumnist New York Magazinea, Jonathan Chait, usporedio je Trumpovo pismo s dugim, rastrojenim pismima razdraženih čitatelja novina upućenima redakciji, u kojima se često "spajaju činjenice, pseudočinjenice, paranoidne insinuacije, dramatična, ali pogrešna pravna tumačenja, nekonvencionalne interpunkcije i, povremeno, prijetnje". 

Trump ne shvaća ustavne ovlasti Kongresa i Bijele kuće 

Po Chaitovoj ocjeni, Trumpovo pismu ne samo da ne oslabljuje, nego ustvari jača snagu optužnice protiv njega o kojoj će večeras glasati Predstavnički dom. I to tako što je pokazao da misli kako je njegov opoziv nelegitiman, ne samo s ovom konkretnom optužnicom, nego zato što smatra da Predstavnički dom uopće nema pravo pokrenuti njegov opoziv.

"Nastavljajući sa svojim nevažećim opozivom, vi kršite svoje prisege, kršite svoju lojalnost ustavu i proglašavate otvoreni rat američkoj demokraciji... To nije legitimnije nego da izvršna grana vlasti optuži članove Kongresa za zločine zbog njihovog zakonitog provođenja zakonodavne vlasti", napisao je Trump.

No prema američkom ustavu, ta je konstatacija potpuno besmislena. Opoziv je ovlast koju ima Kongres, kao zakonodavna grana vlasti, kako bi ograničila moć izvršne grane vlasti i pozvala je na odgovornost u slučaju zlouporabe te moći. Američki ustav nigdje ne predviđa mogućnost da Bijela kuća poziva Kongres na odgovornost i opoziva kongresnike ili senatore. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.