Trump na sudu pokušava prebaciti krivnju na tužitelje. Izgleda da to negdje uspijeva

Foto: EPA

Žalbeni sud u Georgiji pauzirao je postupak izborne subverzije koji je pokrenut protiv Donalda Trumpa i nekoliko suoptuženika – što je velika pobjeda za bivšeg američkog predsjednika. To znači da se suđenje u slučaju subverzije izbora na državnoj razini Georgije neće održati prije predsjedničkih izbora 2024.  

Sud navodi da će postupak "biti na čekanju" sve dok vijeće sudaca ne donese odluku o tome treba li diskvalificirati tužiteljicu okruga Fulton, Fani Willis. Očekuje se da će prizivni sud donijeti odluku do ožujka 2025., mada bi se to moglo dogoditi i ranije. Prema nekoliko izvora koji su upoznati sa slučajem, nije zapravo poznat vremenski okvir za donošenje odluke.  

"Treba je diskvalificirati zbog nedoličnog ponašanja"

Odluka žalbenog suda pokazuje uspjeh Trumpove dugotrajne strategije pri kojoj tužitelje stavlja u defenzivu, napada ih u javnoj sferi i izaziva na sudu, piše CNN. Trump pokušava diskvalificirati Willis diskvalificirati zbog romantične veze koju je imala s Nathanom Wadeom, tužiteljem kojeg je angažirala kao pripomoć u vođenju slučaja. Tvrdi da je Willis financijski profitirao od veze s Wadeom. 

Vrhovni sudac okruga Fulton Scott McAfee je u ožujku kazao kako nema dovoljno dokaza za te optužbe. Na kraju je odlučio dopustiti Willis nastavak vođenja postupka ako Wade odstupi, što je kasnije i učinio.  

Steve Sadow, glavni Trumpov branitelj, ističe kako je odluka žalbenog suda ispravna. "Žalbeni sud u Georgiji je s pravom obustavio sve postupke protiv predsjednika Trumpa na prvostupanjskom sudu zbog naše žalbe da bi slučaj trebao biti odbačen i da bi tužiteljica okruga Fulton trebala biti diskvalificirana zbog nedoličnog ponašanja", rekao je Sadow u izjavi.  

Odgoda i na Floridi  

U međuvremenu je sutkinja na Floridi koji nadzire postupak povezan s povjerljivim dokumentima bivšeg američkog predsjednika posvetila veliku količinu vremena Trumpovim zahtjevima za ispitivanjem istražitelja i ovlasti tužitelja. 

Sutkinja Aileen Cannon je jučer natuknula da je još uvijek voljna održati saslušanje na kojem bi Trumpovi odvjetnici mogli ispitati savezne istražitelje. Također je kazala da će ovog mjeseca odvojiti dan i pol vremena kako bi čula argumente protiv tužitelja. 

Kao i u slučaju Georgije, postupak pokrenut na Floridi nema određen datum suđenja. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.